Tung nyhet från Mauser

När tyska Mauser lanserar en helt ny studsare kommer många jägare och skyttar att granska vapnet. Många anser, med rätta, att Paul Mausers M 98-mekanism som har mer än hundra år på nacken är oöverträffad. Frågan är om dagens Mauser M 03 överträffar legenden från 1898.

Det är inte många som jagar eller sysslar med någon form av skytte med gevär som inte vet vad en Mauser är. Den klassiska Mauser M 98 har en genialiskt konstruerad mekanism som har få svagheter, om ens någon. När pålitligheten ska granskas är nog M 98-mekanismen referensen som det mesta jämförs med.
Den nya Mauser M 03 har väldigt få likheter med sin gamla släkting från slutet av 1800-talet. Att nytillverka M 98-mekanismer är otroligt dyrt eftersom många av tillverkningsmomenten är tidskrävande och fordrar handpåläggning. Dagens vapen designas så att mesta möjliga görs i datastyrda moderna fräsar och svarvar.

Helt olika
Jämför man den nya M 03 med sin ålderstigna släkting M 98 finner man få likheter. Bortsett från att båda har låsklackarna i främre delen av slutstycket och ett handtag i bakre delen finns det inga likheter.
Själva lådan liknar en Sauer 202 med en stor enhet som innesluter magasinet ända ner till kolvens undersida. Trycket är integrerat i detta block, som även sträcker sig ut en bit under pipan, och utgör basen för pipans infästning. Pipan sitter skruvad i blocket med två torxskruvar, precis som på Sauer 202, vilket innebär att själva låsningen av slutstycket sker inne i pipan med sex låsklackar. Konstruktionen med pipans fastsättning och de sex låsklackarna inne i pipan är mycket likt det man finner på Sauer 202.

Slutstyckshuvud
Det som skiljer Mauser M 03 från Sauern är att man enkelt kan byta slutstyckshuvudet om man vill välja en annan pipa med till exempel magnumstorlek på patronerna. Ett liknande system med utbytbara slutstyckshuvuden återfinns bland annat hos Blasers R 93-modeller.
En annan helt ny detalj på M 03-modellen är att man med hjälp av säkringstangenten spänner och slackar slagfjädern. Tangenten sitter på slutstyckets styrhylsa och går lite tungt när man är ovan. Man vänjer sig dock snabbt och vi får ge säkringen ett högt betyg! Tangenten trycks in och tangenten går tillbaka till säkrat läge. Tar man inte emot tangenten med tummen blir säkringen av bössan en smärtsam upplevelse. En viss försiktighet rekommenderas.

Tung!
Vi konstaterar snabbt att nästan hela mekanismen är tillverkad av stål. Tangenten för att frigöra magasinet är av plast men det stör inte helhetsbilden. Mekanismens design, i kombination med att stål är huvudingrediensen, innebär att studsaren blir tung. Studsaren väger, utan kikare monterad, strax under fyra kilo trots att pipan är relativt slank och inte extremt lång, bara 60 centimeter.
Studsaren har bra balans men vikten känns i högsta laget för en vanlig standardstudsare. Som en parentes kan vi nämna att bössan utan kikare och pipa väger cirka 2,7 kilo. Det är ungefär i samma region som lättviktsstudsare från till exempel Remington och Sako.

Trycket
Tryckets konstruktion är enkel och liknar många andra moderna upphakstrycken. Det går inte att med enkla medel justera trycket, varken ingrepp eller vikt. Nu ska vi i sammanhanget medge att trycket var bra även om det inte kan betecknas som toppklass.
När utdragare och utstötare granskas finns inga likheter med den gamla M 98 med sina klassiska lösningar. Vi får medge att vi såg lite skeptiskt på den mycket smala utdragaren av Sakotyp. Längst ut är denna fjäderbelastade utdragare endast cirka 2,5 millimeter bred. Det ser ut att vara i smalaste laget, men vid våra testskjutningar fungerade matning, utdragning och utkastning perfekt.
Mauser M 03 har inte traditionell tysk design på kolven med svinrygg och tvära vinklar på kindstöd med mera. Mauser har med säkerhet sneglat på USA och satsar på en rak klassisk stock med svart framstocksknopp. Stocken är mycket välgjord och utmärkt att skjuta med. Träkvaliteten är bra och ytbehandlingen är utförd med hyggligt tätade porer. En tunn elegant bakkappa av old english-modell sitter monterad på stocken. Stocken är riktigt snygg och vi har inte mycket att tilllägga.

Elegant kikarmontage
Mausers system för kikarfästen är kort sammanfattat: snyggt, skottfast och dyrt. Lådan har så kallade square bridges i vilka det finns urfräsningar formade som treklöver. I dessa urtag passar ett skenmontage som opereras med diskreta, sinnrika spärrtangenter. Man tar snabbt av och på kikaren utan fummel efter några testmonteringar. Med lite träning får man kikaren på plats på några få sekunder om man har kikaren lättillgänglig. Den möjliga nackdelen med detta montage är att man är hänvisad till Mausers egna kikarfästen och ingenting annat.
Mausern är utrustad med mycket rejäla och snygga öppna riktmedel. En rejäl U-skåra med ett stort, silverfärgat pärlkorn medgav ett snabbt och precist skytte på korthåll. Själva siktesbladet har sluttande sidor och täcker lite av målet man siktar på.

Topprecision
Testbössan hade en .30-06-pipa monterad som visade sig skjuta väldigt bra. Vi testade lite olika patroner för träning och jakt från Lapua och Norma. Bästa träffbilderna sköts med Norma 180 grains Oryx. Vi kunde notera flera femskottsträffbilder under 30 millimeter på 100 meter med Oryxpatronerna. Bästa träffbilden mätte drygt en tum på 100 meter med dessa patroner vilket är mycket bra träffbilder i ett standardvapen. Det skulle förmodligen gå att krympa träffbilderna ytterligare något med handladdade patroner och matchkulor.
Pipan är helt friliggande och det bidrar nog till den fina precisionen. Efter en titt inne i pipan med borescopet kunde vi konstatera att den verkade dra på sig väldigt lite mantling. Det ser ut att vara frågan om en kallhamrad pipa där även patronläget hamrats fram. Vissa piptillverkare har valt att kallhamra även patronläget i stället för att använda en traditionell patronlägesbrotsch. Metoden fungerar bra men kräver mycket dyra maskiner och att man har hög kontroll på toleranser under tillverkningen.

Vem är nu vinnaren?
Ska denna moderna Mauser ställas mot sin gamla legendariska anfader M 98 blir det en svår jämförelse. Tillverkningsmetoderna är helt olika. Kostnaderna för en nytillverkad M 98 ligger i runda tal vid 30 000 kronor. Om man kunde välja mellan den gamla M 98-konstruktionen och den nya M 03 med identiska prislappar vore valet lätt. Det skulle bli en M 98 med sin geniala, enkla konstruktion som visat sig fungera mycket bra i mer än ett sekel.
Priset avskräcker hos nykonstruerade M 98-mekanismer och det kostar rara slantar att modifiera en gammal M 98-bössa så att den får alla finesser som M 03 har.
Det är bara att konstatera att det mesta talar till M 03-modellens fördel, man får en välbyggd bössa som skjuter mycket bra och har ett snyggt yttre.

Modell: Mauser M 03

Vikt: 3,85 kg
Längd: 112 cm i standardkaliber, Magnum 117 cm
Piplängd: Standard 58 cm, Magnum 63 cm
Kaliber: Vapnet kan fås i de flesta kalibrar. Pipan och slutstyckshuvud byts
Säkring: Slagfjädern slackas
Trycke: Direkttryck, snälltryck som tillval
Magasin: Kryssmagasin för fyra patroner magnum-, fem standard- och tre korta magnumpatroner
Pris: Cirka 17 500 kr
Generalagent: Normark

4.gifHelhetsintryck: Intressant nykomling som lär låta tala om sig.

4.gifPrecision: Så bra som man kan önska sig.

4.gifTrycke: Mycket bra trycke och utmärkt säkring.

5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se
stefan.karlsson@jaktjournalen.se
JJ Mars 2005

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser