Tumma inte på säkerheten

– Man borde ta bort stegen från tornen när passkyttarna klättrat upp! Rösten var allvarlig och bestämd. Trots att telefonsamtalet kom oväntat kände jag igen rösten. Den tillhör en av landets legendariska gamla älghundsgubbar, ordentligt upprörd efter fjolårets två dödsskjutningar i älgskogen.

Han menade att det springs runt för mycket i skogen utan säkerhetstänkande.
Visst kan det kännas lite överdrivet att isolera passkyttar uppe i skjuttornen. Men det döljer sig en tänkvärd symbolik i uttalandet.
Öka säkerhetstänkandet!
Detta är ett ansvar som inte bara vilar på jaktledarnas axlar, varje jägare måste tänka på säkerheten. I dag är det tyvärr inte ens självklart för alla att bära en keps i signalfärg under älgjakten. Det borde ingå i de krav som jaktledaren har. I dag vill han se statligt jaktkort, skjutintyg och försäkringsbevis. I år hoppas jag att han också vill se en signalkeps, en enkel och billig livförsäkring.
Naturligtvis ska inte säkerhetstänkandet stanna vid en signalkeps. Hela jaktplaneringen måste andas säkerhet och jägare som inte vill infoga sig i säker jakt ska omedelbart lämna skogen.
Lämna inte passet
Under året som gått har jag haft många samtal med jaktledare som inte fått gehör för sitt säkerhetstänkande. Snäva skjutriktningar och jägare som plötsligt lämnat sina pass har äventyrat säkerheten.
Ett riskabelt skede i jakten är när en jägare ska söka upp ett pass som inte finns markerat med exempelvis ett numrerat torn eller en pass-stolpe. Plötsligt kan en jägare finnas på helt fel plats.
Den upplevelsen hade jag själv förra hösten. Satt på ett markerat pass med uppröja skjutgator längs en skogsbilväg i en svacka. Säkra skotthåll runtom, med närmaste passkytt 500 meter bort. Trodde jag…
Tragiskt
När dimman lättade upptäckte jag en rörelse 80 meter framför mig i en slänt. Försiktigt höjde jag studsaren för att kunna se bättre genom kikarsiktet. Upptäckten gjorde mig iskall, i en och en halv timme hade jag haft en jaktkompis i skjutgatan och han mig.
När jag uppriktigt förbannad förklarade att han satt 500 meter fel, kontrade han med att det hade varit mitt fel om jag skjutit honom!
Just den här typen av tänkande gör mig ännu mer förbannad. Om jag hade skjutit min jaktkompis hade det varit en tragedi både för mig och hans familj oavsett vem som satt fel.
Dessutom slog tanken aldrig honom att han faktiskt lika gärna hade kunnat skjuta mig…! I stället var det bara tur att ingen älg dök upp emellan oss.
Det finns med andra ord all anledning att tänka på säkerheten, den är aldrig bättre än den svagaste länken i jaktlaget. Säkerhetstänkandet måste bli lika självklart som passröjning och övningsskytte. Var rädda om er!         

Björnen är ett levande bevis!

Visst går det att förvalta rovdjur genom jakt. Björnen är ett talande bevis på att jakt är ett viktigt inslag i förvaltningen av en viltstam. Trots detta tvingas vi fortsätta bedriva björnjakten som skyddsjakt på grund av EU:s habitatdirektiv.
För varje år ökar tilldelningen och så även björnstammen. Kanske borde framgångsreceptet även provas på varg?               

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser