Tumma inte på säkerheten

Två älgjägare har skjutits till döds under årets älgjakt. När detta tragiska besked nådde mig fick jag en klump i magen, i nästa sekund blev jag förbannad. Det här får inte hända!
Jag blev förbannad därför att jag hade rätt, säkerhetstänkandet hos jägarna har minskat kraftigt. Oavsett vilken jakt det handlar om.
De två senaste dödsskjutningarna är en högljudd signal till alla jägare att skärpa sig. Ett startskott till landets båda jägareförbund att ytterligare styra upp arbetet för en säkrare jakt.

Rött syns
Och det är definitivt en signal till landets alla jaktledare att kräva signalkläder under jakt. Tyvärr finns det i dag jaktledare som varken kontrollerar jaktkort, skjutintyg eller försäkring. Till råga på allt elände bär de inte själva röd keps eller signalband och övriga i jaktlaget gör det inte heller. Den här utvecklingen har jag observerat de senaste åren, nonchalansen är påtaglig och direkt livsfarlig.
Tyvärr verkar det finnas en ”struts-mentalitet” bland många jägare. Ser man inte jaktkompisen är det okej att skjuta…
Trots att det ändå är den jägare som skjuter som har det slutliga ansvaret.
Under älgjakt fungerar allt för det mesta enligt planerna så länge inget oförutsett sker. Jägarna sitter på sina pass och de vet var jaktkompisarna befinner sig.
Men så fort en skadskjutning inträffar och omplaceringar ska göras ökar riskerna påtagligt. Nu ska jägare som inte känner marken plötsligt hitta till nya pass, skjutriktningar är osäkra och den påskjutna älgen måste avlivas till varje pris.
Det medför att orutinerade jägare inte tänker på säkerheten och inte är helt säkra på att det verkligen är den skadade älgen de skjuter mot.

Drevkedjor
En annan direkt livsfarlig situation inom älgjakt är när jägarna ska turas om att driva. I vissa jaktlag går drevkarlarna med laddade vapen för att driva älg till sina jaktkompisar som sitter på pass. Ofta är markkännedomen dålig och när en älg kommer rusande bakåt, genom drevkedjan, är olycksrisken enorm. Ett skott avlossat i hastigt mod kan sluta i katastrof.
Många jaktledare är väldigt duktiga och kan tillskrivas att den svenska jakten är förhållandevis förskonad från olyckor. Men varje gång en olycka sker måste varje jägare ta sitt ansvar och rannsaka sitt eget säkerhetstänkande.

Inför skjutprov
Det hjälps inte hur duktig en jaktledare än är om en passkytt flyttar sig en bit från sitt pass. Passkytten måste vara medveten om att han kanske utsätter sig själv för fara, eller kan skjuta en annan passkytt.
I Finland är signalkläder ett villkor under jakt, i Norge är obligatoriska skjutprov ett måste. I Sverige behövs varken signalkläder eller skjutprov.
Med andra ord, det finns en hel del att göra för att jakten ska bli säkrare.
På med kepsen!

Makt korrumperar
Riksenheten för korruptionsutredningar utreder nu Maggi Mikaelssons älgjakt i Medstugan. Det handlar inte om att hon varit bjuden av SCA på en fin älgjakt utan att hon, som landshövding, såg till att man fick fem extra vuxna älgar att skjuta. Trots att länsstyrelsen sagt nej till extra tilldelning till jaktlagen runt omkring. En pinsam affär för Maggi och länsstyrelsen i Jämtland. För vilket svar ska man nu ge de jaktlag som söker extra tilldelning???

Holger Nilsson
Jaktjournalen December 2005

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser