Tuffa en småländsk tuffing

Tuffa stämmer väl överens med hur en smålandsstövare ska vara, robust men ändå ädel, kraftig byggd, men inte tung. Jaktlusten ska som alltid vara stor. Niclas Petersson, Gislaved, visste vad han ville ha då han sökte valp och valet föll på Tuffa. – Jag är i skogen för att jaga och då duger det inte att hunden har sämre jaktlust än jag själv och aveln måste inriktas mer på jaktlust. Får vi hundar som vill sluta jaga innan dagen är slut så är det snart slut med stövarjakten.

Niclas hade två mål när han sökte en ny smålandsstövare. Dels skulle det bli en ny jakthund, dels skulle den även passa hans egna hane för en eventuell valpkull.– Det viktigaste var förstås att få tag på en valp som kunde utvecklas till en bra jakthund, men jag var redan i det skedet inställd på att också kunna använda den i avel, säger Niclas Petersson.Niclas är och har varit smålandsstövaren trogen sedan många år och inför valpköpet memorerades stamtavlor och blodslinjer mycket noggrant.
– Jag hittade den tiklinje jag ville ha min valp ur och ställde mig på kö. Vilken hane som skulle bli far till kullen var för mig ganska ointressant då jag tror att tiken har störst betydelse i avel, kanske beror så mycket som 70 procent på tiken, säger Niclas.

Bra valNiclas Petersson tycker att Tuffas jämnhet är hennes främsta förtjänst.
Tankegångarna har visat sig stämma. Kullen som Niclas köpte ur var efter Hajtorps Raja med Boy som far. Sex valpar var det i kullen och fram till nu så har fem av dem meriterats på jaktprov. Fyra av dem har förstapris och bland dem är Tuffa.
– Med tanke på att Raja har flera meriterade syskon och dessutom kommer från starka linjer med flera duktiga hundar som dessutom visat det på prov var chansen mycket större att få en bra valp än om jag valt mer slumpmässigt, menar Niclas.
Kullen Tuffa kommer ur är unik på flera sätt. Utöver att fem av sex är meriterade på jaktprov har dessutom samtliga fem som ställts ut på utställning visat sig hålla mycket hög klass. De har allihop av olika domare bedömts hålla certifikatkvalitet.
– Ja, det är ju förstås roligt om en hund är snygg men jag ser det mest som en bonus. Om en hund inte jagar får den vara hur snygg som helst, för mig blir den ändå värdelös, hävdar Niclas.

Jaktlust
Jakten är det viktiga för både Niclas och Tuffa och det råder ingen tvekan när Tuffa sticker i väg på den första sökrundan.
– Det säger egentligen ingenting om hunden även om den är ivrig så här direkt på morgonen. Det är fram på eftermiddagen som det avgörs. Jag anser att en bra hund ska jobba hela dagen, och fart och energi ska räcka till att jaga flera dagar i rad, förklarar Niclas.
– Vi måste ge jaktlusten en större betydelse i aveln än vad den har i dag. Tyvärr är det bara att konstatera att det finns alldeles för många hundar som inte har tillräcklig jaktlust och ytterligare beklagligt är att flera av dem används i aveln. Nedärver de dessutom den egenskapen är vi snart illa ute, menar Niclas.

UpptagTuffas ettriga skall smattrade över vägen där haren just passerat
Ett väckskall från Tuffa förkunnade att hon hade hittat färsk vittring. Niclas stannade upp mitt i steget och lyssnade spänt. Upptaget kom efter några sekunder och ett leende spred sig över hans ansikte.
– Hon brukar ha ganska lätt för att få upp spår men man vet ju aldrig, sa Niclas när vi gick mot grusvägen för att komma i kontakt med drevet.
Tuffas lite ettriga skall hördes allt närmare och när hon drev förbi på vägen strax innan vi kom fram flöt det riktigt bra. Glädjen blev dock kortvarig, för ganska snart tystnade Tuffa och vi såg hur hon ringade i vägkanterna.
– Ja, klarar hon av detta före blir jag imponerad, kommenterade Niclas. Den isbelagda vägen blev hela tiden blankare och blankare av det underkylda regn som föll.

Påstick
Tuffa jobbade enträget vidare och efter en stund fann hon också avhoppet där haren hade lämnat vägen. Ett hundratal meter in blev det plötsligt ett häftigt påstick. Haren hade satt sig snabbt och nu hade Tuffa verkligen närkontakt. Genom talldungen kom så haren med Tuffa hack i häl och på fältharens manér var det förstås vägen som hägrade.
Återigen drev Tuffa på den isbelagda vägen och denna gång löste hon avhoppet utan problem och drevet gick vidare.
– Nej, nu stoppar jag skott i bössan, kommer den en gång till på vägen så är det det sista den gör, klargjorde Niclas när han bröt den gamla Husqvarnan för att stoppa i ett par patroner.
Drevet drog sig allt längre bort och efter en stund fann vi det bäst att söka ett nytt pass lite närmare buktområdet. Som så många gånger förr blev vi påminda om att man ska inte lämna passet. Några minuter senare såg vi på långt håll hur haren passerade just där vi tidigare stått.
Tyvärr blev det sista gången vi såg haren den dagen. Det isiga föret kombinerat med harens klurigheter blev för mycket för Tuffa.

Imponerande prestation
Tuffa tillhör kategorin formbara stövare. Även om Niclas valde den mjuka stilen var hon rådjursren i slutet på sin andra jaktsäsong.
– Med de flesta hundar behöver man inte göra något större väsen av det här med rådjur. Jag tror att hunden märker om jag inte är intresserad – då tappar hunden också intresset ganska snabbt, förklarar Niclas
Niclas jagar också i alla väder med sina hundar. Målet är förstås att jaga så mycket som möjligt och i snitt blir det tre dagar i veckan som Niclas är ute i skogen.
– En hund måste klara av att jaga flera dagar i sträck om jag ska vara nöjd, menar Niclas.
Tuffa fick bevisa detta då hon startades på jaktprov. Första starten skedde på en fredag. Resultatet blev ett förstapris med 55 egenskapspoäng. Lördag och söndag jagade sedan Niclas som vanligt. På måndagen var det dags för jaktprov igen. Även andra provet resulterade i ett förstapris. Jakt fyra dagar i rad med förstapris på jaktprov dag ett och fyra är en imponerande prestation.

Prägla
Niclas varnar som så många andra hundägare för att börja hårdjaga för tidigt med en unghund. Fördelarna uppväger inte riskerna.
– Det är lätt att börja köra hårt för tidigt med en hund som är lovande, men det är viktigt att vänta. Använd i stället den tiden till att lära hunden att lyda och fungera både i hemmet och i skogen, rekommenderar Niclas.
– Jag tror också att man kan vinna mycket genom att prägla hunden på rätt viltslag, och det går ju att göra året om. Ska man använda hunden till hare är det också viktigt att kontakterna med hare blir positiva. Släpper man i stället lite på vinst och förlust och hunden upplever det roligt och positivt att jaga rådjur blir det lätt så att de sedan letar efter rådjur, menar Niclas.

Plus och minus
Niclas är förstås nöjd med sin hund. Inget är dock så bra att det inte kan bli bättre.
– Hon är i mitt tycke ganska ordinär. Egentligen är hon inte superbra på något speciellt utan jämnheten är nog hennes största fördel. Ska jag säga någon egenskap som kanske sticker ut lite så är det hennes upptagningsförmåga, finns det bara slag så är det mycket sällsynt att hon misslyckas, berättar Niclas efter en stunds funderande.
Däremot anser husse att Tuffas förmåga att driva på vägar och reda ut vägtappter kunde vara bättre.
– Hur man än vänder och vrider på saken är det ändå så att en bra hund ska jaga på ett sådant sätt så att det går att utläsa hur drevet går, och på så sätt ska man kunna komma i håll och skjuta haren, menar Niclas.

Avel
Tuffa är provad i avel. Niclas parade henne 2004 med sin egen hane, Rixödalens Tuff. Det blev tyvärr bara två valpar och de är ännu för unga för att utvärdera. Enligt ägarna har de dock visat lovande tendenser.
Säsongen 2005 har inriktats på jakt och jaktprov men det kan bli ytterligare någon valpkull i framtiden.
– Jag planerar att eventuellt ta någon kull till. Det hänger på om jag hittar någon lämplig hane som passar i de linjer som hon för. Dessutom ska den ha väldigt hög jaktlust om det ska vara intressant att para, avslutar Niclas.

RR Temsgårdens Tuffa S47581/2000HTemsgårdens Tuffa
Efter: SJCH SUCH Boy S38388/98H
Undan: RR SJCH Hajtorps Raja S32629/94H
Ägare: Niclas Petersson, Gislaved.
Uppfödare: Sune Falk, Våmhus.

Utställning:
2003
Hallands stk Göran Hallberger 2 ökl
2004
Smålands stk Göran Hallberger 1 jkl, 1 jkk, 2 btkl, Cert
Smålands stk Mats Jonsson 1 jkl, 2 jkk
Västergötlands stk Dennis Liljeberg 1 jkl, 2 jkk

Jaktprov:
2004-2005
Smålands stk Tony Andersson 1 ökl
Västergötlands stk Knut Johansson 1 ökl
Smålands stk Tony Andersson Godkänt RR
2005-2006
Smålands stk Peter Evertsson o Ekl
Anders Karlsson

Text och foto: Ted Karlsson
Jaktjournalen April 2006

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser