Tror att vildsvinen i Jämtland fått skjuts dit

Jämtland (JJ) På måndagen dog en gråhund efter att ha attackerats av vildsvin. Jägareförbundets Magnus Hansson tror att vildsvinen fått skjuts till länet.

Har vildsvinen tagit sig till Jämtland på egen hand? Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade på tisdagen om 3,5-åriga gråhunden Crut som var ute på jaktprov någon mil utanför Östersund. Han fick upp vildsvin och det slutade med så allvarliga skador på hunden, att han dog på djursjukhuset. Läs artikeln här.

Östersunds-Posten intervjuar Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, och pekar på att flesta observationer av vildsvin gjorts längs E14 mot Sundsvall och Ånge och Brunflo.

Tror att de fått skjuts

Men vildsvinet som sköts i Trångviken i mars är det första helt bekräftade djuret i Jämtland, enligt Magnus Hansson.

Han tror inte att vildsvinen tagit sig så långt norrut på egen hand.

– Deras naturliga spridningsområde är i södra Sverige upp till Gävle ungefär, och jag ser det som osannolikt att de de har tagit sig hela vägen därifrån utan hjälp. Med en naturlig spridning hade de märkts av här långt tidigare, så jag tror att de har fått skjuts, säger Magnus Hansson till Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Skogsstyrelsen larmar ökade betesskador

I ett pressmeddelande redovisar Skogsstyrelsen fortsatt höga nivåer med betesskador från älg och andra hjortdjur i södra Sverige. I sju av åtta län i Götaland har betesskadorna på yngre tallbestånd ökat.

Annonser