Tror att vildsvinen i Jämtland fått skjuts dit

Jämtland (JJ) På måndagen dog en gråhund efter att ha attackerats av vildsvin. Jägareförbundets Magnus Hansson tror att vildsvinen fått skjuts till länet.

Har vildsvinen tagit sig till Jämtland på egen hand? Foto: Gettyimages

Jaktjournalen berättade på tisdagen om 3,5-åriga gråhunden Crut som var ute på jaktprov någon mil utanför Östersund. Han fick upp vildsvin och det slutade med så allvarliga skador på hunden, att han dog på djursjukhuset. Läs artikeln här.

Östersunds-Posten intervjuar Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, och pekar på att flesta observationer av vildsvin gjorts längs E14 mot Sundsvall och Ånge och Brunflo.

Tror att de fått skjuts

Men vildsvinet som sköts i Trångviken i mars är det första helt bekräftade djuret i Jämtland, enligt Magnus Hansson.

Han tror inte att vildsvinen tagit sig så långt norrut på egen hand.

– Deras naturliga spridningsområde är i södra Sverige upp till Gävle ungefär, och jag ser det som osannolikt att de de har tagit sig hela vägen därifrån utan hjälp. Med en naturlig spridning hade de märkts av här långt tidigare, så jag tror att de har fått skjuts, säger Magnus Hansson till Östersunds-Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼