Troligen var det varg som sågs i Gävle

Gävle(JJ) Det var troligen en varg som filmades på Brynäs, i Gävle. Det säger Göran Vesslén, naturbevakare på länsstyrelsen, till Gefle Dagblad/gd.se.

Ola Westman filmade djuret från bilen i början på veckan. Från filmen har det tagits fram stillbilder, med högre kvalitét, och det är utifrån dessa bilder som Vesslén bedömer att det är en varg.
 – Dels om man tittar på ansiktsmasken, en vit rand från mungipan och bakåt som finns på många vargar, säger Göran Vesslén till Gefle Dagblad/gde.se.

Troligen är det en ungvarg på jakt efter en partner. Efter att tidningen uppmärksammat denna vargobservation har flera läsare hört av sig om troliga vargobservationer.

En person uppger att han såg en varg när han var ute och sprang, nära Lindbacka, och den visade ingen rädsla trots att han försökte skrämma bort den. En observation ska också ha gjorts utanför en förskola och en observation ska ha skett i centrala Gävle.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser