Trolig ökning av lodjursstammen i Uppsala län

UPPSALA LÄN(JJ). I Uppsala län finns det omkring 30-40 familjegrupper lodjur. Detta visar den preliminära bedömning som gjorts av lodjursinventeringen som genomfördes i helgen. Enligt Uppsala Nya Tidning uppgav länsstyrelsen detta i går eftermiddag.

– Lodjuren har garanterat ökat sedan förra året, säger Per Zackrisson, rovdjursansvarig för Uppsala och Stockholms län på Jägarförbundet, till Uppsala Nya Tidning. 

Zackrisson var också den som samordnade inventeringen. Jägarna rapporterade in totalt 250 spårrapporter under inventeringen.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser