Trög björnjakt i Norrbotten

Med 50 björnar i tilldelning och snart en veckas jakt utan resultat är frustationen stor hos björnjägarna i Norrbotten. En påskjutning är det närmaste man kommit och efter två dagars resultatlöst letande är nu björnen friskförklarad.

Björnen påsköts vid jakt i Norra Svartlidberget utanför Klöverträsk vid 8-tiden i lördags morse. Fyra jaktlag har gått ihop och jagar björn gemensamt, men utan resultat. Och i brist på hår eller blod från den påskjutna björnen har nu björnen friskförklarats efter samråd med länsstyrelsen.I Bodträskfors, fem mil nordväst om Boden, hittades i fredags en död björn. Polis och personal från länstyrelsen åkte till platsen under lördagen.

Björnen tros ha blivit dödad av en annan större björn. Platsen där djuret hittades bar spår av strid och den döda björnen hade blivit riven och biten i bröstet. Polisens teori är att den mindre björnen kommit in på en större björns revir och fått sona med sitt liv. Björnen tros ha legat död i omkring fyra dygn innan den upptäcktes. Det finns ingen misstanke om jaktbrott.

Den dödade björnen transporterades till Ajtte fjällmuseum där det finns en frys som är stor nog att rymma kroppen. Djuret ska sedan skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.
Det är tillåtet att jaga björn i Norrbotten sedan den 21 augusti. Sammanlagt 50 björnar får skjutas. Hittills har ingen nalle fällts. Ännu finns det dock tid till det. Jakten är tillåten fram till den 30 september i inlandet och till den 15 oktober vid kusten.

Förra året sköts 26 björnar i norrbotten.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser