Trettonde björnen för Roberts hundar

Arvidsjaur (JJ) Den senaste tiden har björnjägaren Robert Salomonsson, Vilhelmina, jagat björn i Norrbotten. Resultatet har blivit fyra björnar, den senaste för en dryg timme sedan.

För några dagar sedan sköts och slaktades en älg av Mausjaur sameby på marker cirka 3-4 mil sydost om Arvidsjaur. I går upptäckte man att björn hade varit framme och ätit av slaktresterna.

Robert åkte till platsen med sin sambo Nathalie Jonsson för att försöka hitta björnen med sina hundar.

– Vi hittade björnskit på en väg i närheten men ingen riktigt färsk. Jag tog gråhundstiken Centa och lät henne spåra vid slaktplatsen utan att hon reagerade. Då släppte jag henne på frisök och efter ett tag spårade hon över en väg, en av killarna i samebyn kollade då och upptäckte björnspår. Men det fanns lite snö i spåren, berättar Robert.

Centra jobbade vidare med spåret upp mot ett berg och en tät tallplantering. Pejlen visade att hon var 3 km bort när en passkytt ropade på radion att han hörde henne skälla.

– Efter ett tag slutade hon skälla och jag såg på pejlen att hon kom bakspåret tillbaka. Hade det varit älg hade hon aldrig slutat, så jag misstänkte att det var björn. Jag och Nathalie gick och mötte henne och då hade vi också med oss Pelton.

– När hon mötte oss vände hon tillbaka till tallplanteringen och började skälla, då släppte vi också Pelton.

Ståndskallet övergick till gångstånd och plötsligt kom björnen mot Robert och Nathalie. De hörde hur det brakade men såg ingenting.

– Vi kollade i snön och upptäckte att först hade en älg kommit och i spåren av älgen hade björnen följt. Så vi ropade på radion att björnen kom efter en älg. Men älgen vek av och efter en stund kom björnen i spåret där Centa tidigare spårat över vägen.

– Killen som stod där fick björnen på 30 meter, men den kastar i skottet och far ut på en myr där nästa passkytt skjuter tre skott. Men björnen fortsätter 300-400 meter innan det blir ståndskall, förklarar Robert.

Robert och Nathalie smyger in på ståndskallet och de hör hur björnen morrar bland några stora stenar.

– Nathalie får chansen att avsluta, först skjuter hon en strykare över huvudet på björnen, men då sätter den sig upp och Nathalie kan avsluta, årets 13.e björn för våra hundar och den fjärde i Norrbotten i år, berättar Robert.

Björnen var en hane på cirka 100 kg.

Nathalie Jonsson och Stellan Svensson, Arvidsjaur vid dagens björn utanför Arvidsjaour. Robert med Pelton och Urak vid en hanbjörn tidigare i veckan. Medlem i Mausjaur sameby sköt björn för Roberts hundar. Pelton med Norrbottensbjörn.
AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser