Trendbrott för vildsvinsstammen

STOCKHOLM(JJ). I år verkar det som att vildsvinsstammen minskar efter att ha ökat under flera år. En förklaring till minskningen är den bistra vintern som hållit nere antalet djur. För många markägare, som drabbats av vildsvinsskador, är trendbrottet ett välkommet besked.

Enligt Naturvårdsverkets beräkning finns det omkring 150 000 vildsvin. Den stora stammen har inneburit problem för lantbrukare och även orsakat problem i trafiken.

Något som tyder på ett trendbrott är den kraftiga minskningen av antalet vildsvinsolyckor i trafiken.
Trendbrottet beror bland annat på en effektivare jakt och den kalla vintern.
– Det var mycket snö och mycket kyla på många håll. Det har medfört att många av de vildsvin som föddes vid årsskiftet inte överlevde helt enkelt. Och därpå en varm sommar, som har medfört sannolikt att vildsvinen inte har rört sig, utan uppehåller sig i områden med vatten och skydd, säger Christer Pettersson, expert på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio Ekot.

Han betonar dock att jakten betyder mycket för att inte stammen ska börja öka igen.  Pettersson menar också att måste till ett högt jakttryck där vildsvinsskadorna är som störst.
Det här rapporterar Sveriges Radio Ekot.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser