På mindre än ett år har tre vuxna honvargar, som samtliga fått valpar, dödats på ett litet område öster om Ockelbo. Karta: Eniro. Arkivbild: Gettyimages, montage

Tre vargtikar som fött valpar dödade inom litet område

En viltolycka norr om Gävle den 24 april visar hur vargstammen kan förtätas i ett område. Obduktionen av den påkörda vargtiken visar att hon fött valpar - precis som två andra vargtikar som också dödats i närheten.

"}}

– Vargtiken blev påkörd på E:an vid Stensjöns rastplats i Bergby norr om Gävle den 24 april. Jag har bedömt henne som en medelålders tik och livmodern visar att hon fött valpar – inte i år men tidigare år, berättar Elina Thorsson, veterinär/viltpatolog vid SVA.

Det betyder att tre vargtikar, som fött valpar, dödats inom mindre än ett år och ett område som är endast några mil stort. Alla tre har dött inom eller i nära anslutning till Ryssjöreviret.

– Den 12 oktober sköts en vuxen vargtik i samband med en attack på en jakthund i Kolforsen. Det visade sig vara en tik som var född i Ryssjö och som fått valpar med en hane från Sjösveden, berättar Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Dessutom fälldes den vuxna föräldratiken i Ryssjöreviret i årets licensjakt. Hon sköts i närheten av Hagsta.

Ser olika möjligheter

Vargforskare Håkan Sand ser olika möjliga förklaringar.

– Det kan handla om tikar från tre revir, som har en knutpunkt i det området – och att ett av reviren inte hittats i inventeringen, säger Håkan Sand.

Det kan också handla om besläktade vargar som rört sig nära, eller till och med i Ryssjöreviret.

– Vi känner till exempel på att ledarhanar och ledartikar accepterar avkommor eller syskon. Det blir ett sätt för vargarna att sprida sina gener. Att de däremot skulle acceptera obesläktade vargar är osannolikt, säger Håkan Sand.

Det blir DNA-proverna från den trafikdödade vargtiken som kommer att visa om hon var släkt med vargarna i Ryssjöreviret.