Tre lodjur får skyddsjagas

Västernorrland (JJ) För att minska skadorna på renskötseln i Västernorrlands norra del har länsstyrelsen på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på tre vuxna lodjur.

Jakten är begränsad till ett område inom Örnsköldsvik och Sollefteå kommuner. I det aktuella området vistas ett stort antal renar under vinterhalvåret. Länsstyrelsens inventeringar av lodjur har visat att det också är en tät lodjursstam i området. Skyddsjakten är ett sätt att försöka förebygga en del av de skador som uppstår för renskötseln.

Skyddsjakten startades igår och får pågå fram till och med den 7 februari.

En förutsättning för att få bedriva skyddsjakt är att det finns spårsnö för att utreda om det rör sig om honor med ungar som enligt beslutet inte är tillåtna att jaga. Berörda samebyar liksom de som har jakträtt i de aktuella områdena har möjlighet att delta i skyddsjakten.

Jakten bedrivs som avlysningsjakt och den som jagar är skyldig att kontrollera vad som återstår av tilldelade djur. Den som deltar i skyddsjakten är också skyldig att känna till vilka regler som gäller. För mer information om vilka regler som skyddsjakten omfattas av kan man läsa i länsstyrelsen beslut, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser