Rickard Martinsson, Jonsered, med en guldbock skjuten på lock. Jaktjournalen tipsar inför jaktpremiären på bock den 16 augusti med fokus på lockjakt.

Tre lockpipor för bock testade

Den 16 augusti är ett heligt datum för många av landets jägare. Men för att öka chanserna på drömbocken behöver du ha koll på skydd, vind, lockpipor och skjutstöd. Jaktjournalen har tipsen hur du lyckas du med lockjakten och har dessutom testat tre lockpipor i skarpt läge under jakt.

"}}

Att locka brunstiga råbockar är både spännande och väldigt roligt. Men ibland är det svårt, ja nästan omöjligt. I Sverige har vi en väldigt sen bockjakt jämfört med andra länder, som ofta inleder sin bockjakt i början av sommaren.

Vissa år är brunsten redan över när jakten börjar den 16 augusti och man får istället ägna sig åt smyg- och vakjakt. Andra år sammanfaller högbrunsten perfekt med premiären och bockarna kommer rusande in på locken.

Val av plats

Givetvis är det inte alltid så enkelt att förstå var bocken kommer dyka upp på passet. Det är en fördel om du kan reka var du ska sitta och förstå hur djuren rör sig. Det ger dig också en uppfattning var bocken kan komma i från om den skulle dyka upp under lockpasset.

Men det är ingen garanti att bocken kommer där du har tänkt dig. Du måste ständigt vara rörlig med huvudet för att upptäcka rörelser runt omkring dig. En god idé är att ha geväret redo för ett snabbt skott. Helst med hjälp av en skjutkäpp eller vanligt benstöd så du kan ta ett säkert skott.

I skogen är det svårare att hitta ett lämpligt pass, men det är också här de listiga skogsbockarna finns och vill man ha en riktig chans på dem är lockjakt det enda alternativet. I skogen är det bra om man kan hitta lite öppnare ytor som ger dig chans att upptäcka bocken i tid.

Följ ett lockschema

Det finns otroligt många sätt att locka bock på. Det är därför alltid bra att ha ett lockschema att följa när man sätter sig på pass.

Exempel: Sitt tyst de första tio minuterna, börja sedan med en serie på 30 sekunder av getens kontaktläte. Sitt sedan tyst och upprepa därefter kontaktlätet. Kommer ingen bock, börja locka med lika lång tidsintervall fast med getens ångestläte.

Det är sällan revirbocken uppskattar att någon annan bock uppvaktar hondjuren i hans revir och vill snabbt komma dit för att jaga bort sin motståndare.

Locka på geten!

Ibland har redan bocken hittat en get som han uppvaktar. Då kan det vara svårt att få in honom på lock. Speciellt om han hetsar geten. Då kan det istället vara en mycket god idé att locka på geten.

Geten är inte alls lika upptagen i brunsten som bocken och med några blås i pipan som härmar killingens läte kommer geten ofta in med bocken i släptåg. Det är nu en skottchans kan komma, men det gäller att ta den snabbt. Geten är allt som oftast mer observant än brunstlystna bocken.

Skulle det däremot redan stå ett hondjur ute på ditt tilltänkta lockpass gäller det att vara försiktig när du lockar. Det är inte allt för sällan som ensamma hondjur kommer in för att titta vad som försiggår och upptäcker de dig, kan de spoliera hela lockpasset.

Val av kläder

När du går ut och sätter dig på passet är det bra att kamouflera sig så bra det går. Det finns tysta lövkamoställ som gör att du smälter in i naturen och blir nästan osynlig för viltet.

Men det går bra att ha sina vanliga jaktkläder också så länge du har på dig ansiktsmask och handskar.

En stor fördel är om kläderna är tysta och inte för väsen ifrån sig när till exempel en kvist dras emot plagget. Beroende på väder är det viktigt att tänka på vad du har på fötterna.

Ibland vill du smyga till nästa lockpass och då vill du givetvis göra det så tyst som möjligt.

Är det blött ute är ett par lätta gummistövlar eller mjuka kängor det bästa alternativet. Under fjolårets varma bockjakt använde jag själv ett par mjuka gympaskor.

Skjutstöd

Det finns idag en rad olika typer av skjutstöd och de är fördelaktiga beroende vilken situation du befinner dig i. Smyger du runt mycket fungerar det att knyta ihop två slanor. Vill du uppleva bättre stöd finns det trebensstöd och det populära fyrbensstödet, där det nästan känns som man lägger bössan i en skjutbänk.

Det är bra om man kan ha två olika stöd att tillgå. Ett om du vill sitta ner och locka och ett som du kan använda när du står upp. Det viktiga är att de är rörliga och tysta – precis som klädesplaggen. Ett besök hos den lokala jakthandlaren för att testa skjutstöden är väl värt för att ge dig en uppfattning vad du känner dig bekväm med.

Locka fler vilt!

När du sitter på ditt lockpass kan du optimera din jakt genom att vara observant på andra viltarter. Det är inte bara rådjur som kan komma in på dina lock. Flera jägare som Jaktjournalen har varit i kontakt med berättar att det ofta kommer in räv när de lockat med killingsläte. Antagligen är det också en räv som är specialiserad att ta killingar och denna bör givetvis fällas om ett skottillfälle ges.

Ibland när man sitter vid en nyslagen vall eller på ett hygge kan man få se rävar. Det är en fördel om du kan ha med dig en pipa som är ämnad för rävlock då. Harskrik, fågelkvitter eller muspip är ljud som ofta får in rävar på lämpliga skjutavstånd.

Glöm inte handkikaren

Det absolut viktigaste en bockjägare ska ha med sig ut är en handkikare. Du kanske inte sitter med hankikaren när du lockar, men när du smyger dig mellan passen eller innan bockjakten när du vill reka vilka bockar du har på marken är handkikaren ovärderlig. När det kommer till optik så får du vad du betalar för. Med andra ord, är det någonstans du ska lägga lite extra pengar för att få mest värde för pengarna är det på optik.

Fyra användbara läten

På dagens pipor finns det fyra olika läten. Killingens kontaktläte, getens kontaktläte, hetsläte och ångestläte.

Alla fyra lätena är användbara i olika situationer. Ibland måste man variera lockandet till bockarna i området. Både Nordik Roe och Clausen Roedeer call är blåspipor – pipor där du får fram ljudet genom att blåsa i pipan med munnen. På både Nordik Roe och Clausens pipa finns det ett gummiband på munstycket som kan flyttas till tre olika spår, beroende vilket läte du vill locka med.

Den klassiska buttolo-blatter är en pipa som du får fram ljudet genom att trycka på pipan. Det är ganska enkelt att urskilja de tre olika ljuden från pipan, där killingens läte är det första och getens ångestläte det sista på pipan. Du får fram ljuden och reglerar de olika locken beroende hur hårt du trycker med tummen.

Att ha en lockpipa i jackfickan på bockjakten är en billig utrustning som kan ge en fantastisk jaktupplevelse. På Youtube finns det även instruktionsvideos på de utvalda piporna.

Tre lockpipor testade under jakt

Under fjolårets bockjakt testade Jaktjournalen tre pipor under praktisk jakt. Piporna vi valde är några av de vanligaste på marknaden – Nordik Roe, Clausen Roedeer call och den klassiska Buttlo-blatter pipan. De tre piporna är vanliga och finns säkert hos din lokala jakthandlare, i annat fall går de att beställa.


Nordik Roe
Betyg: 10/10
Pris: 299:-

Fördelar: En mycket enkel liten pipa som får fram väldigt naturtrogna ljud. Du får även till ett snöre till pipan så du kan ha den runt halsen. Om en skottchans skulle dyka upp kan du fortfarande ha pipan i munnen och locka samtidigt som du siktar in dig.
P-A Åhlén och Mikael Tham har dessutom tagit fram en mycket matnyttig och bra instruktionsvideo till pipan, där de lägger till olika tips.

Nackdelar: Det kan vara svårt att få fram de olika ljuden rätt. Jag hade problem med att få fram getens ångestläte, då det krävs en viss teknik.

Clausen Roedeer call
Betyg: 7/10
Pris: 299:-

Fördelar: Liten och lätt. Gul i färgen, vilket gör den lätt att hitta om du skulle lägga den i skogen. Med lite fantasi går det även att göra harskrikljud med pipan. Om en skottchans skulle dyka upp kan du fortfarande ha pipan i munnen och locka samtidigt som du siktar in dig. Kristoffer Clausen har även han gjort en instruktionsfilm om pipan.

Nackdelar: Den får inte fram lika bra och realistiska toner i jämförelse med de andra piporna. Liten och tunn i plasten får till följd att kvalitetskänslan uteblir trots prislappen.

Buttolo-blatter
Betyg: 10/10.
Pris: 299:-

Fördelar: Mycket enkel att använda och förstå sig på. En av de äldsta rådjurspiporna på marknaden. Det finns en hel del instruktionsvideos på Youtube. Lockpipan används mer eller mindre flitigt i hela Europa.

Nackdelar: Lätt att ”råka” göra ett lockande med när man har den i fickan. Det kan även vara problematiskt att skjuta, om en situation skulle dyka upp då du måste locka och sikta in dig på bocken snabbt och använda båda händerna till geväret.

Både Nordk Roe och Clausen Roedeer Call är blåspipor.
Från vänster: Buttolo-blatter, Nordik Roe och Clausen Roedeer Call.