Tre björnar skjutna för Jimmie och Johans hundar

Lumsheden (JJ) De senaste två dagarna har det gått riktigt bra för Jimmie Mårtensson, Borlänge och Johan Öhman, Örsundsbro. De ligger bakom tre björnar, varav en efter ett besvärligt eftersök.

Nu på morgonen jagade de i trakterna av Lumsheden i Dalarna. Hundarna jobbade i flera timmar men de lyckades inte komma till skott.

– Vi var på väg tillbaka till jaktkojan för att fodra upp hundarna som var trötta och även vi behövde dricka och äta. Då fick vi ett samtal från ett annat jaktlag som skjutit på en björn tidigare på morgonen, de hade gjort eftersök med andra hundar men inte lyckats reda ut spåren, berättar Jimmie Mårtensson.

– Även om våra hundar var trötta så ville vi naturligtvis hjälpa till. Björnen var påskjuten klockan 08.00 på morgonen och vi släppte klockan 16.00 i afton.Vi släppte mina och Johans plottar Filippa och Stripe som tog an ett spår. Men det var mycket vägtrassel och besvärligt. Vi gick med hundarna för att stötta och efter 3,5 km spårning blev det ett upptag på björnen.

Därefter gick det ganska fort. Bara en kilometer bort lyckades Arne Zackrisson springa i pass och med ett perfekt skott fälla björnen, som vägde uppskattningsvis 130 kg.

Efter ett långdraget eftersök lyckades Jimmie Mårtensson och Johan Öhman med sina plotthundar att hitta björnen och till slut kunde Arne Zackrisson fälla den.

I går morse jagade Jimmie och Johan i Annefors, utanför Alfta i Gävleborg. De släppte gråhunden Blixten och Filippa efter en synobs tidigare på morgonen. Jägarna i jaktlaget placerade ut sig och redan efter en kilometers spårning kom upptaget.

– Det blev inte så lång jakt, kanske en timme, i gångstånd. Till slut var björnen och vände uppe i ett berg och när den kom ned igen lyckades våran kompis Markus Nilsson, Ekerö, Stockholm, fälla björnen.

– Det var riktigt kul efterom det var hans första björn, en hane på 163 kg, berättar Jimmie.

Hela jaktlaget i Anneberg samlades runt Markus Nilssons första björn.

– När vi var klara åkte vi tillbaka till jaktkojan och efter lite mat tog vi de båda östsibiriska laikorna Chanook och Oka för att jaga på Svartnäs. Ganska snart tog de upp en björn som gick undan cirka 2 km, sedan klättrade den upp i ett träd.

– Den björnen fick min kompis Christoffer Jannesson, Smålandsstenar skjuta. Även det var riktigt kul eftersom det blev hans första björn på hans första björnjakt, berättar Jimmie, som med all säkerhet kommer med fler rapporter senare under björnjakten.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser