Tre av fyra Tandsjövargar skjutna

Lillhärdal (JJ) Tre vargar fälldes i går under skyddsjakt utanför Lillhärdal. De skjutna vargarna har orsakat skada på rennäringen i området. En varg återstår nu.

Det är samebyn Ruhvten Sijtes som trots flera skrämselförsök inte lyckats hindra en flock på fyra vargar från att skingra renflockarna samt döda renar. Den 12 februari beslutades därför om skyddsjakt på vargarna.

– De som jagat vargarna har gjort ett bra jobb, säger Mikael Wallén på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Vargarna avlivades från helikopter sedan jägare på marken spårat och ringat vargarna i ett avgränsat område.

– Det är svåra förhållanden här nu eftersom det töat och nu fryst på. Det är isigt överallt, säger Mikael Wallén.

De tre avlivade vargarna är dels den sändarförsedda vargtiken i reviret samt två valpar. Mikael Wallén misstänker att den fjärde vargen som återstår att avliva är alfahannen i reviret.

– Den gamla alfahannen försvann och den här hannen vandrade in i höstas och började revirmarkera.

Skyddsjakten får pågå februari månad ut.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser