Tre åtalas för åtelkamera

Rättvik (JJ) Tre män står åtalade för brott mot kameralagen sedan polisen kunnat bevisa att bilderna från kameran skickades till deras mobiler. Miljöåklagare Åse Schoultz kan inte bevisa att männen gjort sig skyldiga till förberedelse till grovt jaktbrott.

Länsstyrelsen i Dalarna upptäckte i juni 2013 en åtel med dumpad död tamboskap i skogen vid Lugnsjön i Rättviks kommun

Slaktavfall från gris, får och höns fick polisen att misstänkta att åteln var avsedd för rovdjur. Bredvid fanns en åtelkamera uppsatt. Kameran tog bara bilder när rörelse uppstår, och skickar dessa till telefonnummer som programmerats in.

På de sista bilderna som togs syns en björn framför åtelplatsen. Vid samma plats fångades en hund på bild några timmar senare.

Flera män kom att misstänkas för miljöbrott, förberedelse till grovt jaktbrott samt brott mot lagen om allmän kameraövervakning, då inget tillstånd fanns för den uppsatta åtelkameran.

Alla som misstänktes nekade till allt.

Nu åtalas tre män, två hemmahörande i Leksand och en i Falun, misstänkta för att ha brutit mot kameralagen. Trion nekar till brottet.

– Bland de ärenden som hamnar på vårat bord lyckas vi alltid nysta fram var bilder till åtelkameror skickats och det leder alltid till åtal.

– Däremot är förberedelse till grovt jaktbrott mer svårbevisat. Det handlar till exempel om att knyta personer till en plats. Bevisläget är sådant att jag inte kan säga att de lagt ut tamboskapen, säger Åse Schoultz till Falu-Kuriren.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼