Tre åtalas för åtelkamera

Rättvik (JJ) Tre män står åtalade för brott mot kameralagen sedan polisen kunnat bevisa att bilderna från kameran skickades till deras mobiler. Miljöåklagare Åse Schoultz kan inte bevisa att männen gjort sig skyldiga till förberedelse till grovt jaktbrott.

Länsstyrelsen i Dalarna upptäckte i juni 2013 en åtel med dumpad död tamboskap i skogen vid Lugnsjön i Rättviks kommun

Slaktavfall från gris, får och höns fick polisen att misstänkta att åteln var avsedd för rovdjur. Bredvid fanns en åtelkamera uppsatt. Kameran tog bara bilder när rörelse uppstår, och skickar dessa till telefonnummer som programmerats in.

På de sista bilderna som togs syns en björn framför åtelplatsen. Vid samma plats fångades en hund på bild några timmar senare.

Flera män kom att misstänkas för miljöbrott, förberedelse till grovt jaktbrott samt brott mot lagen om allmän kameraövervakning, då inget tillstånd fanns för den uppsatta åtelkameran.

Alla som misstänktes nekade till allt.

Nu åtalas tre män, två hemmahörande i Leksand och en i Falun, misstänkta för att ha brutit mot kameralagen. Trion nekar till brottet.

– Bland de ärenden som hamnar på vårat bord lyckas vi alltid nysta fram var bilder till åtelkameror skickats och det leder alltid till åtal.

– Däremot är förberedelse till grovt jaktbrott mer svårbevisat. Det handlar till exempel om att knyta personer till en plats. Bevisläget är sådant att jag inte kan säga att de lagt ut tamboskapen, säger Åse Schoultz till Falu-Kuriren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼