Trafikeftersöksekipage har betalat sin egen lön

Kungsbacka (JJ) Trafikeftersöksjägare har i fyra år i princip betalat sina egna arvoden. Pengar har tagit ur viltvårdsfonden men någon kompensation från Trafikverket har aldrig dykt upp. Hittills har 63 miljoner kronor gått upp i rök.

Det är Svenska Jägareförbundets nyhetsorgan Svensk Jakt som fått reda på att pengar till trafikeftersöksarvoden aldrig kompenserats trots att detta var överenskommet när systemet om ersättning sjösattes 2010.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet var själv med i förhandlingarna när ersättningssystemet reviderades och han säger till Jaktjournalen att Jägareförbundets då viktigaste inlaga var att jägarna inte skulle bekosta trafikeftersöken eftersom de är en samhällstjänst.

– Detta är riktigt riktigt illa, säger han.
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
– Jag tror dessutom att det kan få allvarliga konsekvenser. Viltvårdsfonden finansieras av det statliga jaktkortet. Nu kan jägarnas betalningsvilja minska drastiskt och det bidrar till att viktig forskning och viltförvaltningsåtgärder påverkas.

Uppgörelsen för trafikeftersöksersättningar bygger på att Naturvårdsverket via viltvårdsfonden löpande täcker utgifterna under året. När året är slut sammanställs totalsumman och Kammarkollegiet ska då fakturera Trafikverket som ska stå för ersättningskostnaden. Något som alltså inte skett.

– Man kan ju fråga sig hur uppföljningen av viltvårdsfonden ser ut när det tar fyra år innan något sådant här kommer fram i ljuset, säger Daniel Ligné.

För Riksjaktvårdskonsulenten finns det bara en lösning på problemet.

– Först måste det klarläggas vad som lett till pengarna försvunnit. Jag hoppas att det handlar om den mänskliga faktorn. Därefter måste pengarna betalas tillbaka till Viltvårdsfonden retroaktivt. Fonden har ju förlorat viktiga medel som har kunnat användas till viltvårdsinsatser.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser