Totalt 302 björnar fällda under årets jakt

Uppsala (JJ) Årets björnjakt är slut. Totalt fälldes 302 av 319 tilldelade björnar.

När jakten avslutades i går eftermiddag fattades bara fem björnar av Norrbottens 90 tilldelade björnar och en björn i fjällområdet i Dalarna.

Henrik Thurfjell rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarna säger till DT.seatt det kan bli aktuellt med en förlängd jakt på den återstående björnen i delområde 1 som är renbetesland. En ansökan är inlämnad till länstyrelsen.

– Jag ska ta kontakt med samebyn om de fortsatt vill ha förlängd jakt för den björn som återstår. Om de önskar det kommer ansökan att sändas över till Naturvårdsverket då det inte är länsstyrelsen som hanterar den frågan, säger Henrik Thurfjell.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser