Totalt 21 rovdjursattacker i Örebro län

Örebro(JJ) Det inträffade 21 rovdjursattacker på tamdjur i Örebro län under förra året. Detta var den högsta noteringen sedan år 2000. Vanligast är attacker på får - av antingen lodjur eller varg.

Uppgifterna kommer från länsstyrelsen. Hittills i år har det dock bara inträffat tre rovdjursattacker. 
– Det är svårt att hitta en generell förklaring. Det kan vara enstaka individer som beter sig annorlunda, och som flyttar och drar iväg till ett annat län. Angreppen går upp och ner, och det gäller även i andra län, säger Caroline Lundmark, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län, till Sveriges Radio P4 Örebro.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser