Torsten Mörner ny ordförande i jägareförbundet

– Jag är stolt och hedrad att bli jaktledare för Sveriges största jaktlag, sa Torsten Mörner, vars "jaktlag" har cirka 200 000 medlemmar, när han i helgen valdes till ny ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Torsten Mörner, statsveterinär vid SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, vill bland annat arbeta med att lyfta fram den kompetens inom viltvård och viltförvaltning som finns hos landets jägare. – Vi var nog Sveriges första miljörörelse när vi bildades 1830 och fortfarande är miljö och djurliv viktiga frågor. Jägarna och markägarna i Jägareförbundet är de som på många sätt är bäst på att förvalta naturen och de vilda djuren, säger Torsten Mörner som tilläggar att det också inbegriper arter som vi idag inte jagar. – Viltförvaltning sköts bäst lokalt och regionalt på nationell nivå – inte av byråkrater i EU, sade Torsten Mörner.Owe Wiktorin utnämndes samtidigt vid förbundets årsstämma till hedersledamot av Svenska Jägareförbundet efter fyra år som ordförande och pekade på förbundets viktigaste framtidsfråga, att få ungdomar intresserade av jakt.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser