Torsby kommun sänker arrendepriser

Torsby (JJ) Den växande vargstammen tvingar nu Torsby kommun att sänka arrendepriserna på sina marker. – Vi tycker det är bra att hålla liv i jaktkulturen, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), till Värmlands Folkblad.

Torsby kommun arrenderar ut 77 jakträtter inom 21 jaktvårdsområden. De senaste åren har älgstammen minskat i takt med att vargstammen vuxit. Man kan också konstatera att intresset bland jägarna minskat för att arrendera marker i kommunen.

Nu reducerar kommunen priset på arrende med nära 200 kronor om året, till 2 400 kronor. Samtidigt höjs åldern för unga som jagar för 1 000 kronor från 25 år till 29 år.

– Det behövs nyrekrytering om vi ska hålla fart i kulturen. Det ska inte vara på grund av priset som man avstår som ung, säger Ann-Katrin Järåsen och tillägger:

– Det här handlar om väldigt mycket mer än om själva jakten. Det handlar om att vi inte har så mycket att erbjuda människor i glesbygd och därför blir naturen viktig. Hon poängterar också att arrendepriset inte bara gäller för älgjakt.

– Det handlar om viltvård och jakten på predatorer är minst lika viktig. Om vi inte har folk som skjuter rävar kommer vi exempelvis inte ha några harar eller skogsfåglar kvar, säger Ann-Katrin Järlåsen till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser