Torkan tvingar ut vilt i odlade grödor

Fagersta (JJ) Runt om från Sverige kommer rapporter att torkan får vilda djur att söka sig till odlade grödor. I Västmanland samarbetar LRF och Jägareförbundet för att skydda odlingarna.

Jägare och lantbrukare i Västmanland samarbetar för att skydda grödor. Foto: Gettyimages

Skaraborgsbygden rapporterar att LRF i Västra Sverige uppmanar lantbrukarna att skydda åkrar mot viltskador.

– Det är extra känsligt i år när det är så torrt. Förut kunde man tolerera någon procents svinn men nu behöver lantbrukarna få in all skörd de kan få ihop och alla behöver hjälpas åt, säger Ronny Johansson, ansvarig för viltfrågor i LRF Västra Götalands styrelse, i ett pressmeddelande.

När näringsvärdet i växterna i skogar och marker sjunker söker sig viltet till åkrarna.

Jägare och bönder samarbetar

I Västmanland påpekar Jägareförbundet och LRF Mälardalen i ett gemensamt pressmeddelande att viltskador bör rapporteras till jägare som kan sätta in åtgärder.

Fredrik Melin, styrelseledamot i LRF Mälardalen, och Emil Stolpe Nordin, ordförande Jägareförbundet Västmanland, säger:

– Lantbrukare och jägare kanske kan turas om att skrämma fågel och hjort. Lantbrukare kan underlätta jakt på vildsvin genom att slå gräset längs skogen där vildsvinen kommer. Listan kan göras längre, men klart är att vi tillsammans gör skillnad.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Annonser