Torkan tvingar ut vilt i odlade grödor

Fagersta (JJ) Runt om från Sverige kommer rapporter att torkan får vilda djur att söka sig till odlade grödor. I Västmanland samarbetar LRF och Jägareförbundet för att skydda odlingarna.

Jägare och lantbrukare i Västmanland samarbetar för att skydda grödor. Foto: Gettyimages

Skaraborgsbygden rapporterar att LRF i Västra Sverige uppmanar lantbrukarna att skydda åkrar mot viltskador.

– Det är extra känsligt i år när det är så torrt. Förut kunde man tolerera någon procents svinn men nu behöver lantbrukarna få in all skörd de kan få ihop och alla behöver hjälpas åt, säger Ronny Johansson, ansvarig för viltfrågor i LRF Västra Götalands styrelse, i ett pressmeddelande.

När näringsvärdet i växterna i skogar och marker sjunker söker sig viltet till åkrarna.

Jägare och bönder samarbetar

I Västmanland påpekar Jägareförbundet och LRF Mälardalen i ett gemensamt pressmeddelande att viltskador bör rapporteras till jägare som kan sätta in åtgärder.

Fredrik Melin, styrelseledamot i LRF Mälardalen, och Emil Stolpe Nordin, ordförande Jägareförbundet Västmanland, säger:

– Lantbrukare och jägare kanske kan turas om att skrämma fågel och hjort. Lantbrukare kan underlätta jakt på vildsvin genom att slå gräset längs skogen där vildsvinen kommer. Listan kan göras längre, men klart är att vi tillsammans gör skillnad.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser