Torkan tvingar ut vilt i odlade grödor

Fagersta (JJ) Runt om från Sverige kommer rapporter att torkan får vilda djur att söka sig till odlade grödor. I Västmanland samarbetar LRF och Jägareförbundet för att skydda odlingarna.

Jägare och lantbrukare i Västmanland samarbetar för att skydda grödor. Foto: Gettyimages

Skaraborgsbygden rapporterar att LRF i Västra Sverige uppmanar lantbrukarna att skydda åkrar mot viltskador.

– Det är extra känsligt i år när det är så torrt. Förut kunde man tolerera någon procents svinn men nu behöver lantbrukarna få in all skörd de kan få ihop och alla behöver hjälpas åt, säger Ronny Johansson, ansvarig för viltfrågor i LRF Västra Götalands styrelse, i ett pressmeddelande.

När näringsvärdet i växterna i skogar och marker sjunker söker sig viltet till åkrarna.

Jägare och bönder samarbetar

I Västmanland påpekar Jägareförbundet och LRF Mälardalen i ett gemensamt pressmeddelande att viltskador bör rapporteras till jägare som kan sätta in åtgärder.

Fredrik Melin, styrelseledamot i LRF Mälardalen, och Emil Stolpe Nordin, ordförande Jägareförbundet Västmanland, säger:

– Lantbrukare och jägare kanske kan turas om att skrämma fågel och hjort. Lantbrukare kan underlätta jakt på vildsvin genom att slå gräset längs skogen där vildsvinen kommer. Listan kan göras längre, men klart är att vi tillsammans gör skillnad.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?
ANNONS ▼

Annonser