Toppskiktet gör upp – ”Allt kan hända!”

Till helgen gör Sveriges bästa rävhundar upp om SM-titeln. Det kommer bli jämnt. Startfältet är spännande med riktigt bra hundar, både veteraner och nykomlingar. – Gemensamt för alla deltagarna är deras höga egenskapspoäng. Det här är kanonhundar, säger Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert.

Att se drevdjuret kommer vara viktigt för att plocka poäng. Foto: Joakim Martinsson

Joakim Martinsson ska bevaka Stövar-SM för rävhundar på plats till helgen. Jaktjournalen ringde upp honom checkade av läget så här dagarna före.

Hur ser förutsättningarna ut?

– Det ser bra ut. Jag följer med på väderprognosen dagligen. Det är det allt hänger på.

Hur menar du?

– Vädret är A och O för jakten. Jag tror vinsten kommer hänga på egenskapspoängen och då är det viktigt att förutsättningarna är rätt för att plocka poäng. Blir det blötsnö med svarta spårstämplar kommer det bli tufft. Det i mitt tycke bästa drevvädret är ett par minusgrader och snö.

Finns det några extra spännande ekipage i startfältet?

– Absolut. Ebbarps Katja med ägare Kjell-Göran Josefsson från Svenljunga. Den elitettan de kvalade in på är ruggigt imponerande. Första dagen fick Katja 66 poäng. Det är exceptionellt bra. Hon tappade i princip ingenting.

– Sen har vi även Drevtorpets Challe med ägare Jimmi Lindby från Dalhem. De startar i SM för tredje året i rad. Challe håller en stabil jämn och hög klass.

Skiljer sig årets SM från tidigare tävlingar?

– Ja, i år är första gången hundarna kommer dömas med de nya provreglerna. Vi kan nog förvänta oss något lägre egenskapspoäng jämfört med fjolårets resultat. Det blir svårare enligt de nya reglerna att få riktigt höga poäng. I dag jobbar man med koefficient på slagarbetet samt skall. Två av rävhundarnas grundpelare.

Du startade din egen hund, Ekmarkens Trillan i helgen och tog en elitetta. Kommer vi se dig i startfältet nästa år?

– Haha, nä då. Hon fick en tvåa andra provdagen så det blir nog inte aktuellt, även om hon blev föreslagen fina egenskapspoäng. Å andra sidan ska jag ju starta henne på Smålandsräven i slutet av februari, så man vet ju aldrig.

Joakim Martinsson, Jaktjournalens stövarexpert kommer finnas på plats på SM-tävlingen. Foto: Privat

Jaktjournalen liverapporterar i vanlig ordning från provrutorna båda provdagarna. Joakim Martinsson kommer finnas på plats och dokumentera tävlingen till vårt stora reportage i tidningen men också krydda vår facebooksida och vårt instagramkonto med bilder och kortare filmklipp. Dessutom kommer teamet från Bearplay.se att direktsända intervjuer.

Klicka här för att komma till vår SM-sida>>

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser