Toppbetyg till Sauers nya 303:a

sauer303-01helbild.jpgSauer beskriver sin ”nygamla” och utvecklade halvautomat 303 som det ultimata vapnet för drevjakt med snabba skott i trånga lägen. Sauer 303 Classic lever definitivt upp till reklamen och presterar, om så behövs, fem sex snabba skott. Efter år av utveckling och modifieringar kan man nu pre­sentera 303:an i ny skepnad utan barnsjukdomar.

Namnet Sauer & Sohn förknippas med högkvalitativ tillverkning av vapen sedan tillverkningen startade 1751, då i första hand militära vapen. Så var huvuddelen av produktionen tills de båda världskrigen var över.
Under namnet J.P. Sauer & Son Limited med 500 anställda blom­strade affärerna. Gamla produkter modifierades och nya lämnade ritborden. 1957 inleddes ett samarbete med Weatherby där studsare producerades för den amerikanska marknaden.
1961 såldes Sauer till Dynamit Nobel men vapentillverkningen stannade i Eckernförde. I början på 1970-talet kom så Sauer 80 som blev känd för sin precision och mjuka slutstycksgång. Framgångarna resulterade i nya moderna fab­rikslokaler.
I mitten på 70-talet förvärvar SIG Holding AG huvuddelen av aktierna och med det följer produktion av SIG Sauer-pistoler som blivit en världsprodukt inom polis- och militärområdet.

Take Down
Under 1980-talet lanseras Sauer 200 som blir en stor framgång och följs av Sauer 202 och sedermera ”Take down-modeller” och till sist, 2006, visas Sauer 303, speciellt utvecklad för drevjakt med snabba skott.
Problemet var bara att vapen i olika varianter visades på vapenmässor men inga vapen levererades.
I samband med 250-årsjubileet återgår vapentillverkningen i tysk ägo då två tyska affärsmän köper Sauer & Sohn från SIG Holding AG. 2004 står en ny produktionsanläggning i Eckernförde klar för inflyttning.

Kontrollerad tillverkning
Sauer har i dag en toppmodern maskinpark och processerna över­vakas kontinuerligt för bästa möjliga kvalitetskontroll. Sauer använder Krupp-stål av högsta kvalitet liksom aluminium till lättviktsmodeller.
Sauer har ett unikt rostskydd, Ilaflon, vilket är ett skikt sprayat på det sandblästrade stålet som sedan värmebehandlas i 180 graders värme. Beläggningen ger även ett utmärkt skydd mot repor. Mattsvart är standard men Silver-Ilaflon finns som ersättning för rostfritt stål.

Vacker valnöt
Sauer använder turkisk valnöt av mycket god kvalitet. Välputsad och hyggligt porfylld med fin färg och lyster. Nätskärningen är väl utförd och ger bra grepp. Sauer har bra utformning på pistolgreppet med en relativt brant kurva som ger bekvämt grepp och förutsättningar för bra avfyringar.
Sauer har utvecklat kolven med ett kindstöd som förbättrat kontak­ten mellan kind och kolv jämfört med de tidigare modellerna. Vapnet tjänar både skjutergonomiskt och utseendemässigt på detta.

Handhavande
Sauer 303 Classic har som standard ett magasin med plats för två patroner. Till detta kan man ha en tredje patron i loppet. Som tillbehör finns ett magasin med plats för fem patroner.
Det är lite pyssel och kräver en del övning att ladda en halvautomat. Endera fyller man på med ett skott i loppet och sedan fylls magasinet på med två skott innan det sätts på plats. En annan metod är att sätta i magasinet och ta ett skott till patronläget. Därefter tas magasinet loss och fylls på med en patron. Som sagt lite pyssel eller så köper man sig ett magasin för fem patroner. Räcker inte det kan man sätta in en sjätte patron i patronläget…

Skjutglädje
Halvautomater brukar ha avtryckarmekanismer som lämnar en del att önska. Sauer 303 är ett lysande undantag från den regeln. Helt i samma klass som en vanlig studsare är det inte, men nästan. Avtryckarvikten ligger på 1,4 kilo, en lämplig vikt på ett jaktvapen.
Sauer 303 har en kort tryckpunkt, ett ”kort spel” som måste finnas för att hanen ska kunna hakas upp mel­lan varje skott.
303:an är en trevlig halvautomat att skjuta med. Naturligtvis finns rekyl men pipuppslaget är begränsat vilket gör att det går mycket bra att koncentrera sig på målet.
De öppna riktmedlen är alldeles utmärkta för snabba skott på korta avstånd. Kornet är tillverkat av röd fiberoptik och ett gult sikte. När kornet och siktet är rätt ser det ut som ett ”Å”. Riktmedlen är enkelt justeringsbara med en kniv eller liten mejsel.

Precisionen
Halvautomater är inte kända för att prestera träffbilder i tävlingsklass. Sauer 303 är ett undantag, i vart fall testvapnet i kaliber .30-06. Alla patroner verkade passa med Norma Oryx som topp med en fantastisk träffbild om fem skott på 25 millimeter.  
Drevjakt med snabba skott på korta avstånd kräver inte sådan precision men det är alltid bra för självkänslan att veta att vapnet skjuter tätt. Sauer 303 har en egenprecision som väl täcker alla tänkbara behov.

Hög säkerhet
System med en separat tangent på kolvhalsen för att spänna hanens slagfjäder är beprövad. Lösningen finns på många vapen och är utmärkt under förutsättning att man inte glömmer att spänna av slagfjädern om ett skottillfälle går förbi eller efter att ett skott avlossats.
Detta är en bra säkerhetsdetalj, inte minst i samband med eftersök eller jakt med löshund.
Vapnet är i princip helt ofarligt även om det ligger en patron i loppet så länge man inte spänner fjädern. Risken för att oavsiktligt spänna slagfjädern är minimal oavsett hur man far fram i skogen.

Kikarfäste
Sauer har integrerat baserna i lådan på ett mycket elegant sätt. Till detta har man utvecklat ringar med snabbfästen som är helt skottfasta och riktigt snygga.

Sauer 303 Classic

Kaliber: 7×64, .30-06, 8×57 IS och 9,3×62 Magnum .300 Win Mag

Längd: 106,5, respektive 111,5 cm

Piplängd: 51 respektive 56 cm

Magasin: 2 patroner, 5 patroner som tillval

Vikt: 3,25, respektive 3,35 kg

Pris: 21 900 kr

Generalagent: Jaguargruppen

5.gifHelhetsintryck: En snabbskjutande halvautomat
för svensk storviltjakt.

5.gifPrecision: Utmärkt precision.

5.gifTrycke: Förmodligen det bästa på någon halvautomat.

Text och foto: Thomas Eriksson

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼