Jaktnyheter

Topp i Jägareförbundet kritisk till hur jägare hanteras i rättsprocesser

Dag Lidén, generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet, är kritisk till hur jägare som misstänks för grova jaktbrott behandlas. Foto: Gettyimages och Jägareförbundet, montage

Det tog nästan fyra år innan Karl Hedin i hovrätten blev friad från misstankarna om grovt jaktbrott. Och Hedins långa väntan är inte unik.
– Det finns all anledning att kritisera hur staten hanterar de människor som misstänks för grova jaktbrott. Processen tar alldeles för lång tid, säger Dag Lidén, generalsekreterare vid Svenska Jägareförbundet, på förbundets webbsida.

"}}

Karl Hedin greps den 26 oktober 2018 och anhölls och häktades sedan under 31 dygn. Tingsrätten friade honom och de andra misstänkta i mars 2021.

Sedan gick det ytterligare 1,5 år innan hovrätten också kom med en friande dom. Fortfarande finns också möjlighet för Riksåklagaren att försöka få fallet prövat i Högsta domstolen.

Svenska Jägareförbundet skriver på sin webbsida att generalsekreterare Dag Lidén inte vill gå in närmare på Karl Hedins fall. Han vill använda det som ett exempel på vad som hänt i flera fall där jägare misstänkts för grova jaktbrott men sedan friats.

Det handlar om frihetsberövanden, stigmatisering i sociala medier, beslagtagna vapen och år av väntan innan domstolarna avgjort ärendena.

”Kraftiga ingrepp”

– Detta är kraftiga ingrepp i en människas fri- och rättigheter. För att dra igång en sådan process bör det finnas bevisning som – i de flesta fall – leder till en fällande dom. Men när det gäller misstankar om grovt jaktbrott leder de flesta fallen inte ens fram till ett åtal, säger Dag Lidén på förbundssidan.

Han efterlyser att företrädare för rättsväsendet har ordentliga bevis innan de agerar.

– Jag vill inte att skyldiga personer ska klara sig undan straff – tvärt om. Men oskuldspresumtionen, att man är oskyldig tills dom har fallit gäller också jägare, säger Dag Lidén.

– Ett rättssamhälle byggs av ett förtroende för polis, åklagare och domstolar. Då måste staten ha en process där skyldiga straffas och oskyldiga frias. Men nu kommer alldeles för många där människor i kläm. Så ska det inte fungera i ett rättssamhälle, säger Dag Lidén.