Tonvis med kött fick kasseras efter olyckan i Tjernobyl

SÖDERHAMN(JJ). Bland jägarna i kommunen är inte Tjernobyl något hett samtalsämne längre. Men åren efter olyckan så påverkades jägarna i området i högsta grad, då var man tvunga att kassera många ton kött från både älg och rådjur på grund av för höga cesiumhalter.

Olyckan och dess konsekvenser gjorde enligt Goude att många jägare slutade med jakten.
I dag skickas det dock inte in något kött för att analyseras. 
– Det skulle vara bra med en organiserad mätning igen. Jag saknar också forskning om hur farligt det är med hög strålning i kött. Mig veterligt finns det ingen vetenskap som visar att det är fler jägare som dör efter att ha ätit kött med höga halter cesium, säger Tord Goude,  ordförande i Söderhamn-Norrala viltvårdsområde, till Söderhamns-Kuriren.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser