Tillhör möten som detta en svunnen tid. Fortsätter temperaturökningen kommer det påverka älgstammen i södra Sverige negativt, menar forskare på SLU. Arkivfoto: Per Jonson

Tomt på älg – forskare spår mörk framtid i Sydsverige

Fredrik Widemo, viltforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet spår en dyster framtid för älgarna i Sverige om de allt varmare temperaturen vi sett de senaste åren håller i sig. I Nordamerika kan man redan i dag se konsekvenser av temperaturhöjning.

– Älgens reproduktion verkar ha minskat med 20-25 procent på 20 år. Även om det kan finnas flera bidragande orsaker till den försämrade reproduktionen, så talar allt för att klimatförändringarna har betydelse säger Fredrik Widemo, klövviltsforskare vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö. I ett pressmeddelande från SLU beskrivs hur den nordamerikanska älgstammen på grund av klimatförändringar förskjutits norrut. Stammarna i söder har minskat eller försvunnit helt från forna utbredningsområden. Längre norr ut på den nordamerikanska kontinenten har fodertillgången däremot blivit bättre i takt med att trädgränsen förskjutits ytterligare norrut. Samma tendenser sak kan forskare konstatera här i Sverige. – Förändringarna sker gradvis och i början kommer vi se minskad reproduktion för älgen vissa år. Andra arter, som vildsvin och dovhjort, kommer förmodligen i stället att gynnas. Fortsätter klimatförändringarna så kommer vi så småningom få ett annat klövviltsamhälle i södra och mellersta Sverige. Kanske kommer vi även se effekter i norr.Det vi kan se i dag är att förutsättningarna för älgen blir sämre, en möjlig följd skulle kunna vara att älgstammar minskar och kanske försvinner från delar av södra Sverige om klimatförändringarna fortsätter, säger Fredrik Widemo avslutningsvis i pressmeddelandet.