Tog honungstjuv på bar gärning

Ånge (JJ) I den lilla byn Borgsjöbyn i Ånge kommun härjar en björn sedan midsommar. En biodlare har blivit särskilt drabbad och mötte själv björnen på nära håll.

Tagen på bar gärning! Foto: Privat

I en vecka har en björnhona med två ungar rört sig kring den lilla byn Borgsjöbyn, längs med E14 mitt emellan Östersund och Sundsvall.

Björkman, en biodlare i byn hörde på midsommarförmiddagen några konstiga ljud när han var ute i skogen. Han följde ljuden mot några av sina bikupor och fick där sig en rejäl överraskning.

– Vi upptäckte väl varandra ungefär samtidigt, jag och björnhonan. Avståndet var 15 meter och hon satte av mot mig. Gräset revs upp under henne när hon tvärnitade precis framför mig.

Under de senaste dagarna har det blivit flera möten och Björkman har till och med lyckats fota björnhonan när hon försöker ta sig in till den åtråvärda honungen i en husvagn, som han har gjort i ordning för fyra bisamhällen.

Länsstyrelsen har nu varit på plats och satt upp elstängsel runt bisamhällena. Björnhonan uppskattas väga 130-140 kilo.

Resultat av björnhonans härjningar i jakten på honung. Foto: Privat

Resultat av björnhonans härjningar i jakten på honung. Foto: Privat

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser