Tjuvskyttens Axxa

Det ligger en tät dimma över björkskogen när Mattias Larsson, Blåsmark, ger sin strävhårstik dubbelchampionen och riksprovsvinnaren 2014 Tjuvskyttens Axxa det efterlängtade kommandot sök. Likt en vit skugga försvinner hon in bland fjällbjörkarna på jakt efter fjällets fågel.

Axxas sök är av högsta klass.

– Det är samma härliga känsla varje gång hon får söka ut. Så nu är det nog bara en tidsfråga innan hon hittar fågel, säger Mattias Larsson förväntansfullt.
Med sig har Mattias också sina två unghundar Tjuvskyttens Docka och Tjuvskyttens Donna som har samma mor som Axxa.
– De är med för att lära sig och förhoppningsvis själva hitta ripa under dagen, precis som Axxa fick göra som unghund. Många jakttillfällen för de unga hundarna ger också ett bra resultat i slutändan, säger Mattias.

Lättlärd från start

Axxa var redan som ung väldigt lättlärd och lättförd. Hon var spontant helt lugn i flog redan från första fågeltagningen och är så än i dag. Jaktmognaden kom tidigt och hon uppträdde väldigt rutinerat från jaktstarten som unghund.
– Hon har alltid varit fantastiskt lugn i hemmet och bland andra människor och hundar. Mattias berättar att han gillar hennes på och av-knapp, är det jakt så är det också det som gäller, men när hon inte är i släpp är hon helt ointresserad även om andra hundar i jaktsällskapet hittar fågel och fåglar skjuts.
– Kort och gott är hon en helt makalöst trevlig och duktig jakthund, säger Mattias.

Mattias och Axxa är ett sammansvetsat par.

Mattias och Axxa är ett sammansvetsat par.

Läsbart sök

När Axxa passerar oss en bit fram i terrängen slänger hon en snabb blick på husse innan hon åter slukas upp av dimman. Trots att vi inte har mer sikt än femtiotal meter har vi ändå full koll på var hon är, tack vara de täta fina slagen i hennes sökmönster.
När hon inte passerat oss på någon minut misstänker Mattias att hon hittat fågel. Vi vet att hon tagit höjd och börjar söka henne åt det hållet. Efter cirka hundra meter ser vi henne i stramt stånd.
Mattias laddar sin hagelbock och kommenderar henne att avancera. Upp går en fin ripkull och två snabba skott smäller, men alla ripor flyger vidare. Axxa som satt sig i uppfloget slänger en sur blick på sin husse och funderar nog på vad han sysslar med.
– Det där tillhör ovanligheterna, säger Mattias och ler lite ansträngt. Nästa faller, det garanterar jag.

Tjuvskyttens Kennel

Mattias började i tidiga år med brukshundar. Han tävlade aktivt i olika tävlingsmoment med sina schäfrar. I början av 2000-talet skaffade han en irländsk setter tillsammans med en kompis och började då intressera sig för jakten med stående fågelhundar. Den första vorstehn kom något år senare och var en strävhårshanne.
– Varför det blev en vorsteh var delvis för att jag ville ha en hund mer anpassad för skogen och en hund som var mer lämplig att ha som apportör, säger Mattias.
Efter ytterligare något år flyttade Nilssons Holly hem till familjen Larsson. En väldigt fin tik som också är stammodern till vår uppfödning Tjuvskyttens Kennel.
Axxa föddes i den första kullen 2011och efter den kullen har Holly haft ytterligare tre kullar. Flera av hennes avkommor har visat fina resultat på utställning och jaktprov.
– Efter Axxa har vi haft en kull där flera av hennes valpar redan är jaktprovsmeriterade, säger Mattias stolt.

En mindre ripkull går i avancen och Mattias fäller en ripa.

En mindre ripkull går i avancen och Mattias fäller en ripa.

Dimman lättar

Vi fortsätter upp mot kalfjället och Axxas fina sök fortsätter i samma flotta stil. Dimman börjar också lätta och vi kan nu följa henne på ett helt annat sätt. Vid några krokiga fjällbjörkar tvärkastar Axxa i språnget och fryser till.
Denna gång gör inte Mattias något misstag, och dagens första ripa blir fälld. Axxa som lugnt sitter kvar inväntar sitt apportkommando och gör sedan en utmärkt apport till husses hand.
– Apportträningen är jag väldigt noga med från grunden. Apporten ska alltid ske på mina villkor och oavsett vad som ligger framför hunden ska den apportera om jag vill det, säger Mattias bestämt.

Skogshund och fågelfinnare

Axxa, som i grunden är injagad i skog, är också en utmärkt rapportör. Hon är en hund som klarar av trixiga tjäderlöpor och svåra orrar. Eftersom Mattias bor bara ett stenkast från jaktskogen har det också blivit ett naturligt underlag för hundarna att jaga på. Det här med fjälljakt är något som Mattias inte utövat alltför mycket.
– Det var med viss tvekan jag anmälde Axxa till Vorstehklubbens riksprov på fjäll hösten 2014. Lokalavdelningen Svk Malmfälten stod som arrangör. Men efter några jaktdagar i fjällterräng innan provet var jag inte orolig längre. Axxa hade då uppvisat ett sök och en vidd som var klart godkänt för elitklassen på underlaget fjäll, säger Mattias.

Riksprovsvinnare

– Det var en helt fantastiskt fin provdag på fjället och Axxa uppvisade ett flott fjällsök. Hon hade fyra prickfria fågeltagningar med två fällda ripor. Domaren Ingemar Stöckel var nöjd över det han såg, men delade då inte ut något fältbetyg, inflikar Mattias.
Eftersom riksprovet är ett odelat prov och pågår under några dagar, så måste hunden också klara eftersöksgrenarna spår och vatten.
– Jag visste att några andra hundar hade gått riktigt bra på fjället, så det var extra nervöst att starta på eftersöksgrenarna. Vattnet gick bra utan poängavdrag och vid spåret försvann två poäng eftersom hon la ner räven på väg tillbaka till mig, säger Mattias.
Flera av de andra hundarna misslyckades helt medan andra klarade eftersöksgrenarna utan poängavdrag. Det var en nervös väntan under kvällen till dess vinnaren skulle koras i unghund och i elitklass.
Hund efter hund fick sina poäng och plötsligt var vi bara tre hundar kvar. Till slut stod det klart att Axxa vunnit hela riksprovet elitklass med 184 poäng.
– Jag var helt chockad över vinsten och det enda som jag fick ur mig var ”Vilken jäkla grej, helt otroligt”, säger Mattias.

Fina situationer

Högre upp på kalfjället har björken redan börjat tappa sina löv, trots att vi endast är i mitten av september. Axxa söker lika trevligt som tidigare och hittar nya ripor.
Fågelsituationerna sköts exemplariskt och Mattias blandar och ger i träffprocenten. Mattias unghundar Docka och Donna hittar också ripa under dagen och det fälls för båda.
– Fantastiskt roligt att unghundana vid denna ålder sköter sig så bra, de är ju inte mer än 17 månader gamla, det ser onekligen bra ut inför framtiden, säger Mattias nöjt.
För Axxas framtid är det stora målet riksprovet i Skog som går hösten 2016 i Arvidsjaur. Svk Bottenviken, som också är den lokalavdelning inom Svenska Vorsteklubben som Mattias tillhör, står då som arrangör.
– Tänk att vinna elitklassen i både fjäll och skog med Axxa, säger Mattias och drömmer sig bort.

Full fart in med ripan – Axxa är en duktig apportör.

Full fart in med ripan – Axxa är en duktig apportör.

Nyttiga tips

När vi efter många kilometrar vänder kängorna mot bilarna igen har Mattias nästan fyllt sin bag limit.
– Det är väldigt viktigt att all dressyrträning sker innan de första jakterna. Stoppet vid flog ska sitta i hunden innan jakten. Börjar du bråka med hunden under jakt kan avancen bli trög. Apporten ska också sitta till fullo om du kräver att hunden ska hämta det vilt du skjuter under jakten. Visst får man justera på dressyren då och då, men jag gör inte detta under jakt, säger Mattias och tillägger:
– Var och en får ha sitt synsätt på dressyr och jakt. Men jag gör det jag tror på och vad som känns bäst för mig.

Utmärkt rapport

Axxa, som nu varit borta en stund när vi gått och snackat dressyr och annat, måste ha hittat fågel.
Efter en snabb signal från Mattias och en kort väntan så ser vi hennes vita kropp mellan björkstammarna. När hon ser sin husse stannar hon och börjar i lugn takt och med spänd kropp återgå till varifrån hon kom och vi följer efter.
En stund senare blir hennes kropp allt spändare och till slut står hon helt still med ripdoft i nosen. En kraftfull avance rakt på en ripkalle som tar till vingarna och fälls av en mycket nöjd husse.
Att Tjuvskyttens Axxa är en otroligt duktig jakthund och en kandidat till att vinna riksprovet i skog känns ganska troligt efter denna uppvisning.
– Ja, undrar om man någonsin kommer att få en lika duktig hund som Axxa igen, säger Mattias och tittar på sina två unghundar med en viss framtidstro.

Axxas tre bästa egenskaper

Lyhörd och följsam
Jaktklok
På och av-knapp

 

SEJCH CIB SEUCH Tjuvskyttens Axxa, SE16150/2011

Mor: SEJCH SEUCH CIB CIE NORD UCH Nilssons Holly

Far: SEJCH SEUCH FIUCH Fjällbrisens Erä

Ägare och uppfödare: Mattias Larsson Blåsmark

 

Jaktprov

Datum           Klass             Fältslag         Poäng            Pris               Domare

120901          Ukl                Skog             180 p             1:a-pris          Robert Lundgren

130831          Ökl                Skog             170 p             1:a-pris          Jonas Seger

130901          Ökl                Skog             –                    EG                Peter Holmberg

130904          Ökl                Skog             –                    EFF           Carl-Magnus Olofsson

130914          Ökl                Skog             –                    EG                Patrik Sjöström

140404          Ökl                Fält                170 p             1:a-pris       Carl-Magnus Olofsson

140827          Ekl                Fjäll               184 p             1:a-pris          Ingemar Stöckel

140902          Ekl                Skog             164 p             1:a-pris          Didrik Skarin

141101          Ekl                Fält                164 p             1a-pris           Ulf Granberg

 

Utställningar

Datum          Ort                klass              prisvalör                             Domare

120122          Piteå              Junior            Excellent       CK            Carl-Magnus Olofsson

120617          Piteå              Ukl                Excellent                             Bo Wallin

121124          Umeå            Jaktklass       Excellent       Cert               Göran Hallberger

130127          Piteå              Jaktklass       Excellent       Cert               Bertil Lundgren

130519          Piteå              Jaktklass       Excellent       Cert               Randi Schulze

140629          Gällivare       Chklass         Excellent       CHKK          Mats Jonsson

140706          Piteå              Chklass         Excellent       CK                Eva Jönsson

 

Viltspår

141007          Jävre             Anlagsklass  GK                Peter Wikström

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser