Tjuvjaktsrättegång startar i dag

Lund (JJ) I dag drar rättegången i gång mot den danska jägare som står åtalad för en omfattande tjuvjakt på trofédjur runt omkring i Skåne. Under de fem rättegångsdagarna ska 13 fall av tjuvjakt avhandlas.

Det blev fängelse för den danska tjuvjägaren som skjutit flera troféhjortar i Skåne. Arkivfoto: Per Jonson

Rättegången som ska hållas i Lunds Tingsrätt i dag är högintressant. En 36-årig dansk medborgare står åtalad för omfattande tjuvjakt mellan 2011 och 2013. Totalt har mannen enligt åtalet gjort sig skyldig till illegal jakt vid 13 tillfällen. Det rör sig om kronvilt, dovvilt, rådjur och vildsvin. Alla djuren har skjutits på egendomar i södra Sverige.

Jägaren står åtalad för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri samt brott mot jaktlagen. Bland de målsägande återfinns bland annat större egendomar och viltvårdsföreningar.

Polismyndigheten i Skåne har gjort ett omfattande utredningsarbete. Genom att koppla ihop pusselbitarna har man lyckats ringa in en tjuvjägaren.

Den danska jägaren har på sin egen hemsida lagt upp bilder på de fällda djuren. Bildernas metadata ger både tids- och positionsangivelser som överensstämmer med de uppdagade tjuvjakterna. Även Öresundsbropasseringar stämmer överens med tidpunkterna för tjuvjakterna.

Åklagare Pehr Ola Persson hoppas på fällande dom.

– Det är min uppfattning att mannen ska dömas. Vi kommer gå igenom de 13 punkterna fall för fall. Mannen själv har i förhör hävdat att han haft lov att jaga vid samtliga tillfällen men inte uppgett vem som gett hon lov, säger han.

Rättegångsförhandlingarna kommer äga rum 1, 2, 8, 9 och 11 juni. En dom kan förväntas inom tre veckor från sista rättegångsdagen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼