Tjuvjakt i Vetlanda del II

Nye (JJ) En person är gripen och har suttit i förhör starkt misstänkt för att ha tjuvskjutit en älgko och lämnad hennes kalv.

Det var när en jordbrukare skulle skörda vall som han upptäckte att någon kört bil på odlingen. När han började undersöka bilspåren fann han slaktresterna efter en älg.
Bonden tog kontakt med en jägare i området för att få vetskap om det nyligen skett någon bilolycka med älg. När så inte var fallet började de båda spåra älgen och fann snart att någon hade lastat älgkon på ett bilsläp.
Blodspår
De båda männen kunde sedan ganska enkelt följa blodspåret i cirka en och en halv mil. I varje sväng och kurva hade blod runnit ur bilsläpen och ned på vägen. Blodspåret slutade utanför dörren i en vedbod.De båda männen ringde polisen som öppnade dörren till vedboden och där innanför låg en oflådd och död älgko.
Ägaren till vedboden greps och har förhörts misstänkt för jaktbrott. Ett vittne har hört ett skott i området vid halvtretiden på natten.  Polisen misstänker att fler personer kan vara inblandade i tjuvjakten. Älgen var skjuten i huvudet och tjuvjägarna hade endast tagit ur tarmarna. Det torde vara anledningen till det rikliga blodspåret som traktens jägare lätt kunde följa.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser