Tjuvjagade björn från skoter

Kittelfjäll (JJ) Spår efter illegal jakt på björn har säkrats på Vardofjället väster om Kittelfjäll. Polisen i Västerbotten har efter ett anonymt tips om tjuvjakt upprättat en anmälan om grovt jaktbrott.

Snöskotrar har använts för att jaga ikapp björnen. Arkivfoto: Ulf Lindroth
Någon gång mellan den 18 och 21 april avlivades en björn i området runt Vardofjället. Polisen fick via ett anonymt tips in uppgifter som kunde säkras.

– Det råder skoterförbud i området men vi kan se hur jakten skett från skoter och påbörjats uppe på kalfjället, säger Lennart Häggbom, kriminalinspektör vid kriminalpolisen.

Björnen har förföljts och jagats med snöskoter i en dryg mil innan den avlivats. Vid jakten har flera snöskotrar varit inblandade. En av skotrarna har framförts på björnens spår för att därigenom försöka dölja jakten. Efter det att björnen avlivats har ytterligare en snöskoter med pulka anlänt till avlivningsplatsen. Björnen har lastats och sedan har den körts till närmaste väg för vidare transport. Där upphör spåren. Enligt Polismyndigheten har troligtvis jakten skett nattetid eller under den mörkare delen av dygnet.

Spår har säkrats på brottsplatsen och DNA har skickats för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Vi väljer nu att gå ut och fråga allmänheten om de har några tips från de aktuella dagarna i området. Vi skulle behöva få in mer information så vi kan börja nysta i en trådände och se hur långt det leder oss, säger Lennart Hägbom.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser