”Tjejgänget” avslutade jakthelgen med riktig drömtjur

Strömsund (JJ) Det är ingen hemlighet att nordvästra Jämtland hyser enorma älgtjurar. Tjejgänget i Ströms Vattudal avrundade sin jakthelg på bästa tänkbara sätt, när 24-taggaren kom i gångstånd mot passkedjan.

Ett överlyckligt gäng! Nere till vänster guldälgskytten Anne Brobakken Geving, Till höger om henne Pernilla Gripp. Bakre raden från höger: Mona Nordfjellmark, Lena Nordfjellmark, Maren Opdahl, Mette Moe.

Tjejgänget består både svenskor och norskor som tröttnat på att det alltid bara är en massa karlar som jagar. Mona Nordfjellmark berättar att hennes syster Lenas man äger en skogsfastighet i Ströms Vattudal.

Eftersom Lena var enda kvinna i jaktlaget i många år bestämde hon sig till sist för att sätta ihop ett eget jaktlag med bara tjejer.

Sagt och gjort. I höst jagade jaktlaget tillsammans en långhelg i slutet av oktober, för nionde året i rad.

– Vi har det alltid superkul och våra lokala hundförare ser framemot den här jakten varje år. De vet att vi lägger ner stor omsorg på att ha det bra. En i gänget, Mette Moe är kock, så det blir riktigt bra mat, berättar Mona.

Stolpe ut blev stolpe in

Sista dagen på årets älgjakt började med att älghundarna tog upp var sin älg men älgarna gick ur marken och gänget bestämde sig därför för att göra en brasa och ta lunch.

– Då får vi plötsligt reda på att grannlagets älghund har tagit upp älg och nu kommer i gångstånd inne på vår mark. Vi kastar allt vi har och postar ut.

Anne Brobakken Geving springer längs med vägen 150 meter från platsen de samlats på. Efter en stund hör hon hur jämthunden skäller och snart hör hon också hur en hornkrona slår mot stammarna på träden.

I chock

Ut på vägen rätt i knät på henne kommer en enorm 24-taggare. Anne varslar älgen som kastar och då visar den upp bredsidan som möjliggör ett skott. Ett hundratal meter in i skogen blir det stopp. Drömtjuren har gått ikull.

– Vilken avslutning på helgen det blev. Vi samlades runt älgen, mer eller mindre i chock, säger Mona och skrattar.

Jaktlaget hade redan innan stortjuren fälldes haft bra jakt. Tre kalvar och en ko hade skjutits under fredagen och lördagen.

– Detta blev kronan på verket och extra kul för Anne. Hon är en rutinerad jägare, men har bara skjutit en pinntjur innan, säger Mona.

Nästa år firar laget tioårsjubileum. Ska bli intressant om de lyckas toppa årets resultat.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser