”Tjejgänget” avslutade jakthelgen med riktig drömtjur

Strömsund (JJ) Det är ingen hemlighet att nordvästra Jämtland hyser enorma älgtjurar. Tjejgänget i Ströms Vattudal avrundade sin jakthelg på bästa tänkbara sätt, när 24-taggaren kom i gångstånd mot passkedjan.

Ett överlyckligt gäng! Nere till vänster guldälgskytten Anne Brobakken Geving, Till höger om henne Pernilla Gripp. Bakre raden från höger: Mona Nordfjellmark, Lena Nordfjellmark, Maren Opdahl, Mette Moe.

Tjejgänget består både svenskor och norskor som tröttnat på att det alltid bara är en massa karlar som jagar. Mona Nordfjellmark berättar att hennes syster Lenas man äger en skogsfastighet i Ströms Vattudal.

Eftersom Lena var enda kvinna i jaktlaget i många år bestämde hon sig till sist för att sätta ihop ett eget jaktlag med bara tjejer.

Sagt och gjort. I höst jagade jaktlaget tillsammans en långhelg i slutet av oktober, för nionde året i rad.

– Vi har det alltid superkul och våra lokala hundförare ser framemot den här jakten varje år. De vet att vi lägger ner stor omsorg på att ha det bra. En i gänget, Mette Moe är kock, så det blir riktigt bra mat, berättar Mona.

Stolpe ut blev stolpe in

Sista dagen på årets älgjakt började med att älghundarna tog upp var sin älg men älgarna gick ur marken och gänget bestämde sig därför för att göra en brasa och ta lunch.

– Då får vi plötsligt reda på att grannlagets älghund har tagit upp älg och nu kommer i gångstånd inne på vår mark. Vi kastar allt vi har och postar ut.

Anne Brobakken Geving springer längs med vägen 150 meter från platsen de samlats på. Efter en stund hör hon hur jämthunden skäller och snart hör hon också hur en hornkrona slår mot stammarna på träden.

I chock

Ut på vägen rätt i knät på henne kommer en enorm 24-taggare. Anne varslar älgen som kastar och då visar den upp bredsidan som möjliggör ett skott. Ett hundratal meter in i skogen blir det stopp. Drömtjuren har gått ikull.

– Vilken avslutning på helgen det blev. Vi samlades runt älgen, mer eller mindre i chock, säger Mona och skrattar.

Jaktlaget hade redan innan stortjuren fälldes haft bra jakt. Tre kalvar och en ko hade skjutits under fredagen och lördagen.

– Detta blev kronan på verket och extra kul för Anne. Hon är en rutinerad jägare, men har bara skjutit en pinntjur innan, säger Mona.

Nästa år firar laget tioårsjubileum. Ska bli intressant om de lyckas toppa årets resultat.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼