Tjäderjakt med flax!

Øyvind-og-tiur.jpgFyra norrmän som alla drömmer om den stora tjäder­tuppen bestämmer sig för att korsa gränsen och prova tjäderjakt i den svenska vildmarken. Med hjälp av internet hittar de mark och kan lösa småviltskort. Nu är bara frågan om det finns tjäder i markerna? Text: Alexander Olai Korsnes, Foto:Öyvind Nordahl Naess

Aleksander Olai Korsnes, Oslo, Øyvind Nordahl Næss, Meråker, och Sveinung Svendsen, Oslo, har jagat mycket tjäder i Trøndelag i Norge. Under åren har drömmen om en äventyrlig jakt på den svenska sidan gränsen vuxit. Nu blev drömmen verklighet.

Två gånger Valmet. Den fyrbente har dessutom fågelvittring.Oändlig vildmark
Med på turen följer också Oscar Jakob­­se ifrån Alta. Han har aldrig tidigare jagat tjäder, men länge drömt om att skjuta en tupp. De fyra jägarna har inte fått några speciella tips om plat­ser, men har letat efter jaktområden som säljer kort och stu­derat kartan över Sverige. Någonstans måste man ju börja. Det finns enorma områden. Så det är bara att prova sig fram. Den här gången är det skogarna kring Östersund som ska upptäckas.
Nu traskar de därför fram genom landskapet. Det är stilla i skogen. Stora områden med väl­vuxna tallar och saftigt blåbärsris bådar gott för jaktframgång. Om man ska tro kartan sträcker sig skogsområdet miltals. Några få skogsbilvägar påminner om att människor trots allt varit här förr, men det känns som vi är de första att besöka den här vildmarken. Känslan att vara inne i den djupa skogen är ny.

En ungfågel apporteras.Möte med tjäder
Just när Aleksander njuter av stillheten bryts den abrupt av ett mäktigt läte. I ögonvrån ser han en svart varelse fara i väg bakom sig. Som i slowmotion vänder han sig om och följer skepnaden med hagelgeväret mot axeln.
Precis innan varelsen når ett tätare parti med träd kommer kornet i kapp och Aleksander trycker av. Den svarta fågeln försvinner in bland träden. Det är åter stilla i skogen. Alek­sander hann inte se om fågeln indikerade träff.
Allt hände under loppet av några fåtal sekunder. Men när Aleksander springer bort mot den plats där han sist såg fågeln verkar det som om allt tog längre tid. Han spelar upp filmen igen i huvudet flera gånger. Stelnade inte fågeln till en smula innan den försvann in bland träden?
Aleksander ser en tom myr framför sig och smyger sakta framåt. Hörde han något, var det avlägsna vingslag? Men så sänker han blicken och där på marken framför honom ligger den.

Oscar stoltserar med den fällda fågeln.Imponerade kamrater

Fågeln ligger precis framför fötterna. Den har gått rakt i backen. Yes! Aleksander lyfter varsamt upp den stora och fina fågeln. Bakom sig hör han hur någon kommer. Det är Oscar.
– Fick du den? ropar Oscar andfått.
Han kommer fram och studerar uppspelt tjädern. Känner på näbben och stryker handen över den svarta glänsande fjäderdräkten.
Inte långt efter Aleksanders första svenska tjädertupp är det Sveinungs tur. Han överraskar en stor fin tjäder som går rätt ner för räkning. Den försöker ta till vingarna från myren 15 meter framför honom, men hinner bara ta ett par vingslag innan den åter ligger på myren.
Øyvind får efter Sveinungs lyckade tjädermöte syn på en tupp uppe i en talltopp 200 meter bort. Den hörde säkert skottet och flög upp i trädet. Øyvind tar fram geväret, smyger närmare och trycker av. Tjädern rycker till i ett moln av fjädrar.
Jägarna samlas för en kort rast. Oscar har ännu inte kommit till skott och betraktar de fällda tjädrarna. Alla är nöjda men nu unnar de tre skyttarna Oscar nästa fågel.

Den granna tjädertuppens tid i gammelskogen är förbi.Jaktlyckan är total
Det börjar bli sent och jägarna är på väg tillbaka mot lägret. De har spridit ut sig längsmed en ås. Sveinung går till vänster, Oscar längs toppen och Aleksander och Øyvind till höger. Efter en lång jaktdag ska det bli skönt att slappa i lägret. Två snabba skott får plötsligt Aleksander att stanna till.
Sekunderna senare hörs ett glädjeskrik genom skogen. Aleksander genar bort mot
platsen ljuden kom ifrån. Stolt håller Oscar upp tjädertuppen, en riktig stortupp! Äntligen blev det hans tur. Oscars första tjäder, och en riktigt skaplig historia dessutom.
Oscar firar. De tre andra jägarna vet hur mycket det betyder att klara av att överlista den här svårfångade fågeln. De minns alla kän­slan av spänning och lycka och är lika glada åt Oscars tupp som de är över sin egen jaktlycka.
Jägarna pausar i ljungen. Det är dags för ”fotosession”. Ögonblicket ska naturligtvis för­­evigas. Fyra jägare och fyra tjädrar. Inte illa alls.
När grabbarna åter är tillbaka i lägret håller solen på att gå ner mellan furustammarna. Runt kvällsbålet blir det onekligen mycket att tala om. Den svenska tjäderjakten gick bättre än de någonsin vågat drömma om.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser