Tivedenvalp vandrade till Jämtland

Stockholm (JJ) En av de genetiskt viktiga vargvalparna som föddes våren 2013 i Tivedenreviret har nu lämnat reviret. Vargen har spårats till gränsen mellan Dalarna och Jämtland med hjälp av DNA prov. Troligen har även de andra fjolårsvalparna lämnat reviret. Detta skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande

Det var i samband med en DNA-analys, av ett prov som plockats på gränsen mellan Jämtland och Dalarna, som Sveriges lantbruksuniversitet konstaterade att det kom från en av valparna från Tivedenreviret.

– Det är normalt att fjolårsvalparna lämnar reviret i samband med att en ny kull föds, säger Helene Lindahl, projektledare för regeringsuppdraget om genetisk förstärkning av vargstammen på Naturvårdsverket.

Det genetiskt viktiga vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden vintern 2013 fick valpar i reviret förra våren. Att vargarna fick valpar är en av anledningarna till att den svenska vargstammen bedömdes ha en gynnsam bevarandestatus av regeringen, i samband med den nya rovdjurspropositionen, som beslutades av riksdagen i december 2013.

Det är först när Tivedenvalparna själva fått valpar som de har blivit en del av den svenska vargstammen och kan bidra till att minska inaveln.

– Därför är det viktigt att iaktta en viss försiktighet i samband med beslut om skyddsjakt då vargarna från Tiveden är ute och söker lämpligt revir, säger Helene Lindahl.

Vargarna från Tiveden kan precis som alla andra vargar dyka upp var som helst i landet när de är ute och söker efter ett nytt revir.

Till vintern kan de ha bildat revir med vargar från den skandinaviska vargstammen och på så sätt bidra till att ytterligare minska inaveln i den skandinaviska vargstammen, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Toppmodern hundträningshall på Hulukvarn arena

Till helgen slår Hulukvarn Arena upp dörrarna för sin senaste satsning, Sveriges mest moderna träningshall för hundsport. – I den nya hundsporthallen har vi ännu en anläggning som garanterar optimala träningsförhållanden, säger Filip Hegestrand, Hulukvarn AB.

Varg attackerade familj i tält

Tänk dig att du och din familj ligger och sover i ett tält när plötsligt en varg attackerar och försöker dra iväg dig. Detta hände en familj från New Jersey som semestrade i Banff i Kanada nyligen.
ANNONS ▼

Annonser