Tips ledde till att vargen i Edsbyn fälldes snabbt

Det som tros vara den närgångna vargen i Edsbyn sköts snabbt i skyddsjakten. Det var en tik på knappt 29 kilo. – Hon kändes mager, säger en av skyddsjägarna.

Tips om vargen kom in vid 18-tiden. 20 minuter senare var den skjuten. Foto: Länsstyrelsen

Den närgångna vargen har uppehållit sig nära bebyggelsen i Edsbyn i ett par veckors tid.

Sent på onsdagskvällen attackerade den en sällskapshund i villaområdet Lillbo och då beslöt länsstyrelsen om skyddsjakt. Jaktjournalen har berättat om attacken på hunden här.

Lokala skyddsjägare utsågs och vid 18-tiden på fredagen kom ett tips om att vargen var synlig strax utanför Lillbo. Den uppehöll sig på en åker nära en fårhage.

”Kändes mager”

– Vi var fem jägare och en av oss var alldeles i närheten. Han kom in på 80-100 meter och kunde avsluta på ett lugnt sätt, berättar en av jägarna.

Vargtiken vägde 28.8 kilo.

– Hon hade inga synbara skador men kändes mager. Hur hennes kondition var kommer att visa sig vid obduktionen på SVA, säger jägaren.

Ett antal överklagningar av jakten har kommit in från olika vargföreningar. Ett av argumenten för att stoppa jakten har varit att man inte känner till vargens genetiska status.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser