Tio-tolv poliser täcker halva Sverige i kollen av björnjakten

Polisen tonar nu ned övervakningsinsatsen som kommer att göras vid björnjakten i de fyra nordligaste länen. – Vi är 10-12 man som ska täcka 53 procent av landets yta. Det här är ingen hysteriskt stor insats, säger polismannen Joacim Lundqvist.

Polisinsatsen vid björnjakten har haussats upp i media, tycker den ansvarige polisen. Foto: Gettyimages, montage

Han är viltsamordnare vid polisens Region nord och säger att tillsynen vid björnjakten i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten är vanlig jakttillsyn.

– Det är precis som när vi kollar ripjägare eller älgjägare. I media har det här haussats upp och man kan tro att det är en enormt stor insats. Vi kommer att ha tio-tolv poliser i tjänst totalt i de fyra länen, säger Joacim Lundqvist.

Bilåkning och olovliga åtlar

Bakgrunden till tillsynen av björnjakten hänger samman med uppgifter om ogentligheter som polisen fått. Det handlar exempelvis om bilåkning för att genskjuta vilt och olovliga åtlar.

– Dessutom kollar vi statliga jaktkort, skottplatser och nykterhet. Men det är vanlig jakttillsyn och vi hoppas på trevliga möten med jägarkåren i skogen. De största flertalet sköter jakten mycket bra och vi hoppas på en dämpande effekt på de som använder olovliga metoder, säger Joacim Lundqvist.

Snabbt genomförd björnjakt har också fångat polisens intresse.

”Inte frisök i blåbärsbackar”

– I Västerbotten sköt man 26 björnar på sex dagar i fjol. Jag vågar påstå att de inte är fällda efter frisök med hund i blåbärsbackar, säger Joacim Lundqvist.

Om misstanke om oegentligheter framkommer kan det bli fråga om utökade undersökningar. Men polisen har inte rätt att kontrollera exempelvis pejlar och telefoner om det inte finns någon brottsmisstanke.

– Sådan kontroller görs i så fall efter kontakt med åklagare, säger Joacim Lundqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.

Gamekeeper’s Odd Molly – vildsvinens skräck

På många håll i landets södra halva beskattas i dag viltet vid några få stora jakter per år. Vid dessa jakter krävs hundar och hundförare som verkligen gör sitt yttersta för att få fram så mycket vilt som möjligt till skyttarna. Den tyska jaktterriern Gamekeeper’s Odd Molly sköter denna uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt.
ANNONS ▼