Tio älgjägare dömda för olaga jakt

Tio älgjägare dömdes på tisdagen av Haparanda tingsrätt till dagsböter för jaktbrott i Kuivakangas viltvårdsområde i Norrbotten. Domen anses vara av stor betydelse för älgjakten i landet.

Striden i Kuivakangas viltvårdsområde är mångårig. Det hela har sitt ursprung i en oenighet om hur den gemensamma jakten ska organiseras. Kuivakangas viltvårdsområde, med cirka 100 medlemmar, är 12 000 hektar stort.
De dömda männen som är mellan 24 och 85 år var anklagade för att ha bildat två egna jaktlag och skjutit ett 20-tal älgar utan viltvårdsföreningens godkännande under 2003 och 2004.
Deras utgångspunkt för agerandet har varit att de ska få jaga på sin egen mark och inte på områden som föreningen tilldelat dem.
Kammaråklagare Thor-Bertil Mjörnerud anser att viltvårdsföreningenföreningen har rätten att organisera jakten och att männen brutit mot föreningens beslut genom att jaga älg utan licens. Han har också påtalat att det kan vara förenat med livsfara att jaga på eget bevåg.
Han anser att det är straffbart att bedriva jakt i strid mot vad föreningens årsstämma beslutat och tilldela sig själva antalet älgar och områden. Stämman kan inte veta hur många älgar som skjuts, eller var och när de skjuts.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser