Tikdominans när laikorna gör upp i vildsvinsmästerskapet

Vimmerby (JJ)I morgon fredag klockan 08.00 släpps sex laikor på marker söder om Vimmerby i Småland. Då arrangerar Svenska Laikaklubben sitt fjärde mästerskap på vildsvin.

 
De småländska vildsvinen får en tuff dag i morgon. Svenska Laikaklubbens vildsvinsmästerskap har lockat sex riktigt duktiga hundar till start.

Svenska Laikaklubben har det gångna året haft en fantastisk medlemsutveckling på hela 69,49 procent. Och har nu 900 medlemmar där många är intresserade av vildsvinsjakt. Självklart är intresset också stort för morgondagens vildsvinsmästerskap.

Tävlingscentrum för mästerskapet är förlagt till Vena Värdshus, cirka två mil söder om Vimmerby, och i dessa omgivningar ligger också provmarkerna. Att kunna erbjuda provmarker med vildsvin just under provdagen har genom åren visat sig vara svårt då vildsvinen rör sig över stora områden.

– I år plockar vi inte ut provområdena förrän idag. Vi kollar foderplatser och när vi ser att det varit vildsvin framme kommer vi att använda dessa marker i morgon, berättar tävlingsansvarige Daniel Johansson, Vimmerby.

– Provrutorna varierar i storlek från 1 000 ha till 2 000 ha, hur det går är svårt att veta, men jag hoppas att alla får skälla vildsvin och inte jagar bort sig på älg, fortsätter Daniel.

Intressant vid årets mästerskap är att samtliga tre laikaraser finns representerade. Detta har inte inträffat tidigare och till start kommer även Årets Tik och Årets Storviltlaika, Siltamiehen Tahmatassu ”Tikka”, rysk-europeisk laika, med ägaren Carolina Åkersten, Hedesunda.

– Jag är lite orolig för morgondagen eftersom Tikka även skäller älg. Vi blev femma på årets älgmästerskap och hon har två 1:a pris på älg med 80 och 89 poäng. Men hon har också ett vildsvinsprov på 93 poäng och ikväll är det kollegium där hon är föreslagen en ny etta på vildsvin, berättar Carolina Åkersten.

Får Tikka sitt väntade förstapris ikväll blir hon också Nordens första tik som blir jaktchampion bland de rysk-europeiska laikorna. Men hon är redan nu Sveriges högst meriterade i sin ras.

Tikkas starka sidor är söket, förföljandet och ståndfastheten.

 – Går det bra kan det gå riktigt bra, men det är spännande och stort. När jag släpper går det som det går, det är bara att hålla tummarna, säger Carolina.

Hur det går kan du läsa om här på hemsidan och senare i Jaktjournalen. Man kan även följa mästerskapet i direktsändning via Trackers hemsida.

Provledare är Lennart Edman, Borlänge.

Carolina Åkerström med sin rysk-europeiska laika Siltamiehen Tahmatassu ”Tikka”, är en av favoriterna vid laikaklubbens vildsvinsmästerskap i morgon.

Följande hundar startar:
Rysk europeisk laika: Siltamiehen Tahmatassu ”Tikka”. Ägare Carolina Åkersten, Hedesunda.

Östsibirisk laika: Floskogens Dixie. Ägare John Priman, Örebro.  

Östsibirisk laika: Vindelfjällens Rauta. Ägare David Skagerlind, Enköping.  

Östsibirisk laika: Toleskogens Balder. Ägare Martin Alexandersson, Vimmerby.  

Västsibirisk laika: Dunklets Assi. Ägare Henrik Eriksson, Åby.  

Västsibirisk laika: Känneparkens Fia. Ägare Johan Axelsson, Enköping.  

 

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser