Tidigare polis mister vapen och tillstånd

Tranås (JJ) I samband med ett inbrott stals en trasig pistol som en före detta polis inte förvarade inlåst. Mannen mister alla sina vapen och tillstånd efter beslut i förvaltningsrätten.

Mannen blev bestulen på sin trasiga pistol i samband med ett villainbrott. Tranåsbon uppgav då att vapnet förvarats i olåst utrymme. Konsekvensen blev att Polismyndigheten hämtade mannens jaktvapen med tillhörande ammunition, utrustning som förvarades helt enligt regelboken i ett låst vapenskåp.

Mannen överklagade men det blev avslag. Därefter beslutade samma myndighet att återkalla samtliga fem vapentillstånd. Det beslutet har nu prövats i förvaltningsrätten sedan Tranåsbon överklagat även detta beslut. En oenig rätt har avslagit överklagandet.  

Domstolen stödjer sig på vapenlagen som slår fast att även trasiga vapen ska förvaras på ett betryggande sätt. Förvaltningsrätten skriver att bestämmelserna om förvaring är något av det mest centrala och grundläggande i vapenlagstiftningen.

Det är av största vikt att de följs, står det i domen. Att inte låsa in vapnet är ett så pass allvarligt regelbrott att Tranåsbon ska betraktas som olämplig att inneha skjutvapen, bedömer förvaltningsrätten.

Den tidigare polisen har överklagat domen och begärt prövningstillstånd i kammarrätten, skriver Tranås Tidning.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser