Tepa – en röd blixt i tjäderskogen

Finska spetsen Kalliokosken Tepa, tre år, var ett yrväder som valp, närmast att beskriva som en bokstavsvalp som rymde till skogs, förstörde det mesta i sin omgivning och nästan alltid lämnade kvarglömda koppel i femcentimetersstora bitar.

Tepa jagar med full fart från gryning till skymning utan att märkbart mattas i vare sig tempo eller jaktlust.

Tord Isaksson började sin bana som fågeljägare med en klart medelmåttig norrbottenspets.
– Jag kunde för lite om fågeljakt och hade oturen att få en hund som hade ett bedrövligt sök och klen jaktlust. Nobsen fungerade mer som en stötande hund inom mitt synfält.
Eftersom Tord inte själv var erfaren fågeljägare blev norrbottenspetsen kvar i tre år innan det var dags att utöka hundinnehavet med en finnspets.

Jagade för mycket

Tord fick köpa en valp av Berit Nordin, Åsele, Tjäderfigtens Tanja, som visade sig vara en grymt duktig hund.
– Hon var färdig redan när hon var sju månader och det var en helt ny värld som öppnade sig för mig, berättar Tord.
Tanja sökte och skällde fågel enligt skolboken, vilket innebar att Tord jagade många och långa dagar.
Mina jaktkamrater varnade mig för att inte jaga för hårt med tiken, men jag lyssnade dumt nog inte på de goda råden. Efter en tid började Tanja periodvis tappa söket. Jämnheten försvann och vissa dagar sökte hon inte ut, vilket Tord misstänker berodde på för långa jaktdagar när hon var unghund.

– Tanja tog 73 poäng på jaktprov men hade kapacitet för mycket mer, säger Tord, och konstaterar att det helt enkelt handlade om förarfel.

Första skallkungsfinalen

Nästa finnspets inhandlades i Suomussalmi i Finland år 2009. Hanhunden Maximus matchades mer försiktigt men var jakt-och utställningschampion före tre års ålder.

Tord kvalade in till skallkungsfinalen med Maximus och placerade sig på tolfte plats. Maximus finns fortfarande kvar i familjen, men Tord ville ha ytterligare en hund och med jaktprovsframgångarna med Maximus blev det enklare och få köpa en valp.

Kalliokosken Tepa, är både svensk och finsk jaktchampion.

Kalliokosken Tepa, är både svensk och finsk jaktchampion.

Kalliokosken Tepa

Tepa köpte Tord från uppfödaren Roland Lundgren i Vännäs, Västerbotten, år 2013. Tord hade studerat stamtavlorna och funnit att Roland gjort en intressant kombination. När valparna var fyra veckor gjorde Tord ett besök och valde den valp som han tyckte var mest aktiv och visade mest framåtanda.
Tord och Roland var helt överens om att han valt den djärvaste och mest aktiva valpen i kullen.
Det skulle senare visa sig att hon var mer än aktiv. När Tepa satt i koppel var det ett vajerkoppel, eftersom hon bitit sönder alla vanliga koppel och sedan smitit till skogs. Tord tvingades ha tak på valphagen för att hon inte skulle smita.
Tepa var kort sagt en finnspets av det rätta virket.

Extrem jaktlust

Som valp under skogspromenad började Tepa skälla på en spillkråka. Tord minns hur svårt det var att koppla Tepa som varje gång spillkråkan flyttade sig hittade den ingen och började om att skälla.

Under injagningen var Tepa så fokuserad på jakt att hon var nästan omöjlig att koppla.
– Jag fick ibland sitta timtals innan hon lät sig infångas.
Första fågeln sköt Tord i samband med fågelpremiären första hösten. Tepa körde upp en ung tjäderhöna som träade femton meter framför Tord. Efter 30 sekunders hundskall sköt han hönan. Efter en mysstund med hunden avslutades jakten och Tepa fick vila ett par dagar för att upplevelsen skulle sätta sig.

Sedan blev det svårare, Tepa tog upp och skällde fågel på 200–300 meters avstånd och Tord hade svårt att hinna fram.
– Hon var svår att jaga in, men när jag efter många svårigheter fällt tre fåglar så kunde Tepa jobbet.
Hon hade då även börjat låta sig kopplas när Tord ville avsluta jakten och åka hem.

Det senaste året har Tepa glatt sin ägare Tord Isaksson med att kvala in till Skallkungsfinalen två gånger samt placera sig på Nordiska mästerskapen och samtidigt erövra sitt finska championat.

Det senaste året har Tepa glatt sin ägare Tord Isaksson med att kvala in till Skallkungsfinalen två gånger samt placera sig på Nordiska mästerskapen och samtidigt erövra sitt finska championat.

Tidig jaktchampion

När Tepa var 1,5 år tog hon två ettor på jaktprov. Tord hade hoppats fixa championatet första hösten, men snön kom tidigt och satte stopp för planerna.
Tord testade att starta Tepa på skaren på våren, men då satt fåglarna för dåligt för att det skulle räcka till ett förstapris.  Hösten 2015 tog Tepa sitt tredje förstapris och championatet var klart.

Tord kan efter ett par år konstatera att Tepa hade varit omöjlig att klara som förstahund.
– Tack vara mina tidigare kunskaper och massor med telefonsamtal till jaktkompisar som delade med sig av sina kunskaper kunde jag gå vidare med Tepas otroliga jaktlust, säger Tord.

En lång dag i skogen

Tord har fått låna jaktmarker i Pålkem av Palle Andersson på Sörbyns turism. Redan en kvart efter släpp hörs det intensiva skallet från Tepa. Pejlen visar på 190 meter och Tord börjar smyga. Efter femton minuter intensivt skall smäller plötsligt ett kulskott och Tepa tystnar.
När Tord återvänder visar det sig att han missat.
– Det var lite kvistar i vägen och kulan tog förmodligen i en sådan, säger Tord besviket.
Tepa försvinner omedelbart ut på sök igen, och det dröjer bara 25 minuter innan hon skäller igen på cirka 700 meters avstånd. Efter en minut flyttar skallet och efter ytterligare en minut blir det åter tyst.

Tränat på orrar
När vi tar kaffepaus berättar Tord att han tränat förnyade skall under jakt på öar i Norrbottens skärgård.
– Skogen var så tät att det var omöjligt att smyga fram och skjuta. Det var däremot gott om orre och Tepa skällde och förföljde och lärde sig att det lönar sig att lyssna var fåglarna slår. Med tiden blev hon väldigt duktig på förnyade ståndskall vilket ger behövliga poäng på jaktprov och en och annan extra fågel i säcken under jakt.

Två tjädertuppar

Efter kaffepausen tar Tepa upp två tjädertuppar i ett berg. Fåglarna tar till vingarna och kommer svepande på låg höjd över våra huvuden.
Vi tittar på varandra och är helt överens om att de fåglarna inte kommer att slå i något träd inom rimligt avstånd för tiken.

Otur, men det är sådant som händer ibland.
Tepa bryr sig inte det minsta och jagar oförtrutet vidare. Det visar sig att fåglarna sitter dåligt och det blir ett par till korta skall men inga skottchanser.
Till sist vänder oturen och efter ett kort hundjobb får vi vår tupp. En ungfågel som kom i vår väg precis när vi behövde ett byte och ett fotoobjekt.

Tord Isaksson, Kalix, har många år kvar i skogarna med sin finnspetsstjärna Tepa.

Tord Isaksson, Kalix, har många år kvar i skogarna med sin finnspetsstjärna Tepa.

Jaktprovskarriär

2015 kvalade Tepa in till Skallkungsfinalen med ett prov på 83 poäng. I finalen placerade sig hon som femma med 65 poäng, vilket gav en plats till Nordiska mästerskapen i Enare i Finland.

Under hösten startade Tord sin tik i Pålkem och tog suveräna 91 poäng viket åter resulterade i en finalplats i Skallkungen där hon slutade på nionde plats med 68 poäng.
På Nordiska mästerskapen 2016 slutade Tepa på en femteplats med 78 poäng, ett resultat som även innebar att hon blev finsk jaktchampion.

Suveräna meriter för en ung hund som ännu har massor kvar att ge i skogen både på prov och under praktisk jakt.

Tepas 3 bästa egenskaper

  1. Ett mycket effektivt sök även på fågelfattiga marker
  2. Bra förföljande och lyssnar mycket
  3. Finner fåglar i träd

SE JCH, FI JCH, Kalliokosken Tepa SE26657/2013

Efter: Pystykujan Tepsu FI33359/10
Undan: Linadalens Oona S65420/2008
Ägare: Tord Isaksson, Kalix
Uppfödare: Roland Lundgren, Vännäs

Jaktprov

Datum Plats Domare Poäng Pris
2014-09-30 Överkalix Anders Östlund 69 2
2014-10-26 Råneå Göran Östlund 7 0
2014-11-08 Överkalix Anders Morin 83 1
2014-11-09 Överkalix Einar Lantz 19 0
2014-11-21 Överkalix Göran Östlund 76 1
2015-17-03 Kalix Anders Olofsson 63 3
2015-09-19 Arvidsjaur Mikael Samuelsson 65 2
2015-09-20 Arvidsjaur Brage Sundberg 51 3
2015-09-29 Åsele Martin Marcusson 87 (SE JCH) 1
2015-11-08 Överkalix Anders Morin 65 2
2016-08-20 Pålkem Martin Törkvist 91 1
2016-9/8-9 Enare (Nordiska) Kari Tyttelä 78 FI JCH 1
2016-19/2-3 Skallkungsfinal Johan Lindqvist 68 2

 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser