Taxjakt i viltrika marker

En gång per år samlas gänget som har skogen som arbetsplats för att jaga rådjur hos Jonas Woxlägd på Hållbacken. Jonas har ett par taxar av yppersta klass och tillgång till fina rådjursmarker på västra sidan av Storsjön. I år var även Carl Söderberg med sina taxar Vilda och Racer med för att ge rådjuren en match.

Full fokus på rådjurslöpan.

Morgonsamling hemma på gårdsplanen hos Jonas som stod som värd för dagens jakt. Att gänget var bekant sedan tidigare var det ingen tvekan om med tanke på de skämt och gliringar som Jonas fick utstå.
– Är det fortfarande dubbelt så mycket älg som rådjur i markerna undrade en jägare och möttes av skrattsalvor.

Förra årets rådjursjakt innebar mängder av älgobservationer, något som fastnat på deltagarnas näthinnor.
Jonas försäkrade att det fanns minst lika mycket rådjur och att det visst skulle bli drev.

Kronhjort i passet

Passen fördelades snabbt och Calle Söderberg började med sin tax Racer i ett område strax intill Jonas fastighet.
Efter en stund började Racer väcka och det väckskallet väckte en hel skog fylld med olika viltarter.
Till att börja med tog Racer upp en älg och drev i ett par minuter innan han bytte och fortsatte med en get med kid. Samtidigt fick Fredrik Eliasson besök utom skotthåll av ett smaldjur.
Bertil Johansson, känd älghundsuppfödare med Bleckås kennel, stod på rådjurspass när en kronspets, en tiotaggare, en hind och en kalv passerade.
– Jätteroligt att se så många kronhjortar, berättade Bertil, som dock avstod att skjuta kronkalven som var lovlig.

– Det kändes fel att skjuta kronhjort när vi jagade rådjur, konstaterade Bertil efteråt.

Ur samma lilla såt kom till sist en älgtjur med fyra taggar som Håkan Bergstedt lockade på till dess den var så nära som sju meter.
– Den kom så nära att det slutade vara roligt, berättade Håkan.

I Håkans pass visade sig även en kronhjort med åtta taggar.

Håkan Bergstedt blev mer eller mindre överfallen av älgar i sina rådjurspass.

Håkan Bergstedt blev mer eller mindre överfallen av älgar i sina rådjurspass.

Spruxas fina drev

När Fredrik Sätter stod på pass i första såten började Calles hund driva rakt mot passet. Fredrik gjorde sig beredd men djuret valde att passera på fel sida av ett upplag med grot (en välta med grenar och trädtoppar), som effektivt satte stopp för alla planer på skottlossning. Fredrik spårade sedan av och kunde konstatera att det var en kronhjort som passerat. I andra såten hade Fredrik ett rådjur nära passet, men det fick vind av honom och skottchansen försvann omgående.
När Jonas Woxlägd släppte sin tax dröjde det inte länge innan hon tog upp och började driva rådjur.
Calle Söderberg satt på pass med hagelgevär som beväpning när ett ensamt bockkid dök upp. Rådjuret stannade på sju meter.
– Jag sköt kidet med ett skott i huvudet och det föll rakt ner, berättade han.

Spruxa drev fint och kom fram till skottplatsen knapp två minuter efter skottet.

Massor av vilt!

I nästa såt släppte Calle sin tik Vilda som även var med för att vässa formen inför årets Tax-SM. Calle gick i ett område med gammal granskog och var inte speciellt övertygad om att tiken skulle hitta rådjur i såten.
Ganska omgående tog Vilda upp en älgtjur med åtta taggar som hon drev i ett par minuter innan hon bytte och drev en älgko i ett par minuter.
– Det är orimligt mycket älg och älgspår i såten, rapporterade Calle över radion. Han avbröts av ytterligare ett upptag, den här gången på en ko med två kalvar som Vilda släppte efter cirka tio minuters drev.
– Det här känns nervöst inför SM-tävlingarna, konstaterade Calle efteråt.

Skadad kronhjort

Henrik Mårtensson hade spännande stunder vid flera tillfällen under morgonen. I första såten hade han drevet nära flera gånger utan att se något annat vilt än ett par orrar som lämnade området. I andra såten passerade en älgko och en tjur.
– Jag hörde hur hornen slog i träden när oxen smög sig undan taxen.

Jägarna hade fått veta att det fanns en halt kronhjort i området och den var lovlig att skjuta.

– Jag hoppades länge att det skulle vara hjorten, men så var inte fallet, berättade Henrik.

Fredrik Sätter fick flera rådjur i passet och valde att skjuta en mindre bock.

Fredrik Sätter fick flera rådjur i passet och valde att skjuta en mindre bock.

Lockade till sig tjur

Håkan Bergstedt gillar att jaga älg och kunde inte hålla sig på passet när han fick syn på en liten älgtjur.
– Jag började locka samtidigt som jag gjorde mobilen klar för att filma. Håkans lockande gick över förväntan och när tjuren var så nära som sju meter började upplevelsen övergå från att vara rolig till att göra Håkan lite orolig. Det hela ordnade sig och älgen spatserade till slut bort från passet.

I nästa såt fick Håkan åter en fin älgtjur i passet och morgonens gliringar mot Jonas och bedömningen att jaktmarken höll betydligt fler älgar än rådjur började bli mer och mer sann.

Flera rådjur i passet

När Carl Söderberg skjutit smaldjuret för Spruxa valde Jonas att gå tillbaka och göra ett nytt släpp. Spruxa som är både svensk och norsk jaktchampion visade sin klass och tog omgående upp rådjur och började driva. Fredrik Sätter hade ett kanonpass och fick efter en stund ett smaldjur i passet.
– Jag hörde Spruxa driva, men hade ingen aning om det var drevdjuret som kom i passet, berättar han.

Samtidigt dök det upp ytterligare ett rådjur i passet. En mindre bock och då bestämde sig Fredrik för att det var bocken som var drevdjuret och skottet satte stopp för bockens vidare planer.
Smaldjuret var fortfarande kvar i passet och skjutbart, men Fredrik valde att avstå. När Spruxa kom fram till passet fortsatte hon efter smaldjuret och försvann från platsen i fullt drev.

Ett gäng strålande nöjda rådjursjägare, från vänster i bakre raden: Fredrik Eliasson, Håkan Bergstedt, Henrik Mårtensson och Bertil Johansson. Nedre från vänster: Carl Söderberg med taxarna Mariebergs Vilda och Racer, Fredrik Sätter och Jonas Woxlägd med sin tax Gravabekken’s EE Spruxa som var svensk och norsk jaktchampion innan hon var 18 månader.

Ett gäng strålande nöjda rådjursjägare, från vänster i bakre raden: Fredrik Eliasson, Håkan Bergstedt, Henrik Mårtensson och Bertil Johansson.
Nedre från vänster: Carl Söderberg med taxarna Mariebergs Vilda och Racer, Fredrik Sätter och Jonas Woxlägd med sin tax Gravabekken’s EE Spruxa som var svensk och norsk jaktchampion innan hon var 18 månader.

Häftig jaktdag

När grabbarna samlades vid lägerelden nere vid Stor-Drafsjön så var det idel glada miner både bland hundförarna och passkyttarna som alla fått vara med om fina jaktupplevelser. Naturligtvis fortsatte gliringarna mot Jonas och hans älgmarker, men bäst sammanfattade Bertil Johansson dagens jakt när han spontant konstaterade att det varit ”skitkul”!

 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser