Tannflogänget fällde björn efter Pelton

Sollefteå (JJ) Tidigare i veckan fällde jägarna i Tengsta en björn efter Pelton, en rutinerad björnhund som Lars Boström lånat av Robert Salomonsson. Idag var det grannarna i Sörtannflo som tog hjälp av Pelton och ännu en björn fälldes.

Björnen kom ohälsosamt nära när Daniel Molund, Roger Stridsman och Lars Boström fick björnen på fem meter.

I går kväll var björnjägarna i Tannflogänget ute och sökte spårtecken efter björn. En relativt ny och färsk björnskit noterades. En ny kontroll i morse visade att björnen återigen varit uppe på vägen under natten.

– Tannflogänget ringde och ville att jag skulle komma med Pelton och vid 06.30-tiden  var jag på plats och släppte hunden när passkyttarna var på plats. Pelton hittade spåret ganska snabbt och enligt gps:en spårade han 1,7 kilometer innan han hittade björnen och det blev ståndskall direkt, berättar Lars Boström, Tengsta.

Björnen hade lagt sig i ett mycket risigt område och Lars försökte smyga in på ståndskallet utan att komma till skott. Till slut kantrade vinden och björnen fick nog och började gå  undan med Pelton i gångstånd.

Efter ett tag gick björnen ut mot en passkytt, men han kom inte åt att skjuta.

– Jag gick fram till Roger Stridsman som stod på passet och då blev det ett nytt ståndskall cirka 70 meter bort. Då släppte vi också på Fredrik Edlunds gråhundshanne Falkon, men som vanligt gick det loss när en hund till kommer.

– Björnen gjorde då en u-sväng och gick som längst bort 800-900 meter innan den vände om var på väg mot samma väg igen. Då sprang jag och Roger ned till nästa pass där Daniel Molund stod och plötsligt kom björnen upp mitt framför oss på fem meter.

– Det blev för nära för att vara riktigt bra, men när jag såg björnen tänkte jag bara att jag skjuter allt jag har så att han inte når oss. Jag drog av fyra smällar, samtidigt som även Roger och Daniel sköt.

Björnen var en hane på 148 kg och den fälldes på Sörtannflo VVO:s marker i Västernorrland.

– Vi har bestämt oss för att vi alla tre blir ägare av björnskinnet och vi ska låta det hänga i Sollefteå Jaktskytteklubbs lokaler, berättar Lars.

– Pelton har ofta fått vara tvåa bakom Robert Salomonssons Urak, men nu när han får jaga själv ser man vilken kanonhund det är. Inte bara att han skällde och jobbade bra, han gjorde också ett fantastiskt spårarbete. Det var också roligt att Falkon fick vara med i slutet och att det sedan blev en fälld björn, berättar Lars.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser