Tamkatter dödar miljoner småfåglar

Stockholm (JJ) En brittisk pekar ut katter som ett av de största hoten mot småfåglar. En utekatt kan fånga upp till tio byten i månaden. I första hand fångar de små gnagare men ungefär en fjärdedel av offren är småfåglar.

Slutsatsen är att miljoner småfåglar i Sverige – där det förra året fanns 1 159 000 registrerade katter – får sätta livet till varje år.

En studie gjord i två engelska samhällen – i Cornwall och utanför Stirling – att kattägare visserligen vet om att deras tamdjur är jägare men samtidigt kraftigt underskattar deras inverkan på djurlivet i området.

Resultaten som publiceras i tidskriften Ecology and evolution bygger på en djupstudie där 45 kattägare har intervjuats och deras totalt 86 tamkatters jaktbeteende analyserats i detalj.

Oavsett hur många byten katterna bar hem hade bara en minoritet av deras ägare någon som helst förståelse för behovet av att hålla katterna inomhus på natten.

Slutsatserna som dras av forskarna vid Universitetet i Exeter är att den enda strategi som kan bita på kattägarna är argument som riktar fokus mot kattens eget välbefinnande.

Ett exempel är kastrering, som kan dämpa jaktinstinkten något och samtidigt gör att djuren mer sällan hamnar i slagsmål, rapporterar Svenska Dagbladet.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser