Talmafallet avgjort

Luleå (JJ) Den mer än tio är gamla tvisten om älgarna på statens marker är avgjord. Regeringsrätten har beslutat att samerna inte har någon förstahandsrätt till älgjakten på statens marker.

Älgarna ska enligt regeringsrätten fördelas mellan samebyarn och andra, ickesamiska jägare.
I mer än tio är har länsstyrelsen i Norrbotten och Talma sameby stridit om älgajakten. Talma sameby har hela tiden hävdat att man har första rätt till älgjakten och därför ska ha huvuddelen av de älgar som länsstyrelsen tilldelar fjällområdet.
2002 beslutade kammarrätten i Sundsvall att pröva älgtvisten. Kammarrättens dom 2003 innebar att länsstyrelsens tolkning av jaktreglerna fick stöd.
Talma sameby överklagade domen till regeringsrätten, som nu alltså beslutat att inte pröva kammarrättens dom.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser