Talma överklagar

Luleå (JJ) Efter en tio års lång rättstvist har regeringsrätten slagit fast att Talma sameby ska dela älgjakten med andra jägare. Jägarna jublar, men Talma sameby har inte gett upp slaget om älgarna.

Talma sameby har i flera år krävt hela tilldelningen av älg på statens marker ovan odlingsgränsen och halva tilldelningen på de privata markerna.
Regeringsrätten har beslutat att de tidigare domarna från länsrätten och kammarrätten gäller vilket innebär att länsstyrelsens älgtilldelning där samebyn får dela älgarna med andra jägare är i sin ordning.
Lars Jon Allas, ordförande i Talma sameby säger sig inte vara förvånad över regeringsrättens beslut. Han säger vidare att samebyn planerar att överklaga domen till europadomstolen.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser