Tallyhoo! – Rävjakt till häst

9812rav.jpgTäckjackor i stället för röda rockar, förhållsskyttar i stället för foxhounds, fjordingar i stället för huntinghorses - det är dags för den årliga gemensamhetsjakten på räv på Kållandsö i Vänern.


Visst får man jaga räv till häst även i Sverige även om avlivandet av räven inte, som i England, handhas av ett tjugotal foxhounds utan genom ett välplacerat hagelskott.
Nu är det dock inte så att ryttarna galopperar runt med hagelbössor vilande mellan öronen på hästarna. Rytteriet ingår i drevkedjan och förhållsskyttar svarar för skjutandet.

Senvinterjakt

Ett 40-tal jägare hade denna råkalla marsdag mött upp vid Otterstads kyrka. Jaktledaren Håkan Brink, Kållandsö, delade in folket i mindre grupper, som under ledning av lokalt kända for ut till de olika passlinjerna. Kavalleriet, bestående av sju fjordingar och en travare under ”ryttmästare” Inge Tidbloms ledning, hade intagit sina positioner på flankerna med fotfolket emellan sig. Drevet kunde börja.

Framkomliga

Fjordhästar tar sig fram i de flesta sorters terräng men stenskravel och klippor skall man inte riskera dem i. Sådana delar av såten fick fotfolket ensamma driva av. Ibland delade Inge upp sin lilla skvadron och skickade iväg några i galopp runt besvärliga partier. Skyttarna, som dödstysta och orörliga väntade i passen, kunde höra hästarnas protesterande gnäggningar när de skiljdes åt.

Första räven

Förmiddagens jakt var avslutad. En räv hade fallit. Det var en helt frisk tik och skytt var Bo Jansson från Lidköping.
Passkedjorna var indragna, ryttarna hade bundit upp sina hästar bland träden och var i full färd med att bära ut hö till dem medan övriga grillade korv och tullade sina termosar. Det hade varit flera rävar synliga liksom älg, rådjur och hare. Oroande dåligt med rådjur tyckte flera deltagare, som erinrade sig hur exceptionellt mycket rådjur det funnits tidigare på Kållandsö.

Uppsittning

Eftermiddagsjakten hade börjat. Det kållandska kavalleriet var åter i sadlarna.
På väg ut i pass passerade några av oss skyttar en hundgård med en hamiltonstövare, som villigt erbjöd sina tjänster. Åsynen av jägare med bössor var mer än hunden kunde stå ut med och under hela såten hade vi den ylande ut sin längtan alldeles bakom ryggen på oss. Förhoppningarna om att få räv på sig, med den klagolåten i bakgrunden, var inte stora men rätt som det är skymtar något rött ­ en räv. Men den bryter inte igenom passlinjen utan springer parallellt med den. När den passerar är skotthållet drygt 40 meter. För långt och för fort, den får löpa.

Andra räven

Sista såten. Placerad på en enebuskklädd udde mellan två åkrar verkade förutsättningarna mycket lovande. Uppifrån en skogsås hördes drevfolket tjoa och klapper av hovar mot stenhäll.
Plötsligt small det i grannpasset hundra meter bort. Ett rökmoln drev sakta bort för vinden och på snön låg mickel.
Det var en fullhårig, stor och vacker hanräv ända tills vi vände på den. Då visade det sig ett mindre, men mycket fult angrepp av rävskabb. Urban Alfredsson, Kollandsö, hade fått räven i rakt motskott och kallblodigt väntat tills hållet krympt till tjugo meter.

Ett sätt att umgås

Gemensamhetsjakter på räv, över stora marker, är för många jaktlag årets tillfälle att råkas. Jaktresultaten varierar och värdet ligger inte i första hand i att några rävar kommer bort, utan i samvaron ute i friska luften, samtalen runt grillbrasan, iakttagelser av annat vilt och som på Kållandsö, en invitation till en grupp människor med ett annat intresse än jakt, hästfolket. Sådant ökar förståelsen för vad andra sysslar med och är väl värt att ta efter. Det är nog bara på Kollandsö som ryttare och hästar får en hel, lång dags motion ute i terrängen. Men så såg både ryttare och hästar lyckligt trötta ut när de tog farväl av jägarna och på långa tyglar skrittade tillbaka mot sina stall.
Text: JOHN DUFF

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser