SVT storsatsar och sänder älgvandring live

Sveriges Television satsar stort på att direktsända vandringsälgar i Västernorrland. I tre veckor livesänder man från Kullberg med 22 kameror, många av dem fjärrmanövrerade.

Direktsändningen pågår dygnet runt i tre veckor på webben. Foto: Skärmdump SVT och Gettyimages, montage

Sändningarna startade 15 april och ska pågå till 2-3 maj, kanske längre i projektet som fått namnet ”Den stora älgvandringen”.

– Är det älgar som vandrar i området, så fortsätter sändningarna även efter den 2-3 maj, säger Johan Erhag, stationerad vid SVT i Umeå och projektledare.

Älgarna uppges ha gjort samma vandring sedan urminnes tider. Varje vår vandrar de i stora skaror upp till Kullberg, som ligger cirka en mil norr om Junsele. Under sin väg simmar de bland annat över Ångermanälven.

– 2011 var det omkring 200 älgar som simmade över älven. Nu har väl älgstammen minskat lite, men det är fortfarande många älgar som passerar. Vandringarna har inte kommit igång riktigt. Det borde de göra inom de närmaste dagarna, berättar Stefan Tågestad, jägare och besiktningsman på länsstyrelsen, som bor en mil från Kullberg.

En mil elkabel

För SVT är det ett stort projekt. 22 kameror och utrustning för ljudupptagning har monterats på olika platser. 15 av kamerorna fjärrstyrs och teknikerna har fått lägga ned stort jobb på att skydda utrustningen från väder och vind.

– Vi har bland annat använt murarhinkar som skydd, säger projektledare Johan Erhag.

Kamerorna fjärrstyrs från ett tillfälligt kontrollrum någon mil från älgarnas vandringsled.

– Batteritiden för utrustningen har varit en utmaning. Men vi har löst det genom att dra elkabel hela vägen, en mil, berättar Johan Erhag.

Är det en så viktig fråga att det är värt licenspengarna ni spenderar på projektet?
– Ja, det tycker jag. Det är SVT:s första slow TV-satsning och det är spännande, meditativt och svårt att slita sig ifrån. Dessutom gör vi tre entimmes fördjupningsprogram om älg och de sänds med start på skärtorsdagen. Det är mycket TV-sändning för en liten peng, svarar Johan Erhag.

Här kan du se den direktsända älgvandringen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser