Statsepizootolog Carl Ståhl dementerar: Uppgiften om snabb hävning av restriktioner i pestzoonen är fel. Foto: Mikael Moilanen, montage

Svinpesten: SVA dementerar uppgift om snabb minskning av restriktioner

Statsepizootolog Carl Ståhl dementerar uppgiften om att restriktionerna i området med afrikansk svinpest kan hävas i december.– Det är fel. Någonstans har det blivit fel i kommunikationen, säger Carl Ståhl till Jaktjournalen.

På tisdagsmorgonen lade Vetenskapsradion Nyheter ut ett inslag, där statsveterinär Erika Chenais intervjuas. Budskapet i inslaget är att de hårda restriktionerna inom ett närmare 100.000 hektar stort område i Fagersta kan hävas i början av december.

Jaktjournalen har inte lyckats nå Erik Chenais, men statsepizotolog Carl Ståhl dementerar.

– Det är fel. Jag har inte hört intervjun, men jag har sett den interna mejlkonversationen där jag läst att det blivit felaktigt, säger Carl Ståhl.

Vad är rätt information, då?
– När det går att minska restriktionerna inom någon del av området, kommer man att göra det. Men vi är inte där nu – och vi kan inte säga när det blir, säger Carl Ståhl.

”För bra för att vara sant”

Om du får uppskatta mellan tummen och pekfingret – hur länge blir restriktionerna kvar i det stora området?
– Omöjligt att säga. Det beror helt på hur smittan beter sig, svarar Carl Ståhl.

Hittills har 49 döda vildsvin konstaterats bära afrikansk svinpest. Smittan är konstaterad inom ett mycket litet område.

– Området är ungefär sex kilometer från ytterkant till ytterkant. Och nu börjar fynden av döda vildsvin avta – i slutet av förra veckan hittades inga kadaver, säger Carl Ståhl.

Är det inte närmast en osannolik tur, om smittan är koncentrerad till ett område som mäter sex kilometer i diameter?
– Jag håller med dig. Det är för bra för att vara sant. Har vi tur i kombination med att vi jobbat bra och snabbt, så kan det vara så. Jag tror att vi hade hittat döda vildsvin utanför kärnområdet, om det funnits smitta där. Enstaka kadaver kan naturligtvis finnas där och ge någon våg till av smittspridning, säger Carl Sthål.

Nätstängsel som viks

Det är ett område på närmare 100.000 hektar där det idag är förbjudet att gå ut i skogen i Fagersta. Dessutom ska det byggas ett stängsel kring kärnområdet, cirka 10.000 hektar. Trafikverket sätter upp stängslet och arbetet ska inledas inom några dagar.

Ursprungligen var tanken att sätta upp stängsel med eltrådar. Den planen är nu ändrad.

Det blir ett cirka en meter högt nätstängsel.

Min erfarenhet från vildsvinshägn är att nätstängsel inte hindrar vildsvin – om det inte finns el i staketet. De gräver sig under. Vad säger du om det?
– I andra länder har det varit framgångsrikt att vika stängslet inåt, mot vildsvinen, längst ned. Det ligger då invikt en halvmeter på marken och kan tryckas fast med klamrar. När staketet ligger på marken mot vildsvinen får de mycket svårare att lyfta upp det.